chancp3 發表於 2022-1-11 22:58

討厭的NAS

後悔用NAS !經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線 ! 有時連到但只見到Qsync ? 好多時要重啓才可 ? 從前用S出現同樣問題改用Q牌.但結果一樣 !!!
請高手敎路 !其實我想放棄改用電腦行Raid算吧 !{:1_248:}

gsir 發表於 2022-1-12 15:18

經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線同用電腦行raid 好似冇關係?
如果部機成日hang 死既似係部NAS自己有問題? 我冇用過Q S同ASUSTOR 都有用緊 冇試過連唔到

師兄有冇成個連接大約講出黎? 用緊咩型號?   手頭資料太少根本唔知你用隻NAS 黎做乜

csum123 發表於 2022-1-12 23:00

"後悔用NAS !經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線 ! 有時連到但只見到Qsync ? 好多時要重啓才可 ? 從前用S出現同樣問題改用Q牌.但結果一樣 !!!
請高手敎路 !其實我想放棄改用電腦行Raid算吧 !"

同樓上ching一樣,冇資料知道你点駁, 好難比提議。

接唔到可以係好多野影響到, 可以係NAS配置, 手机配置, 網絡, NAS硬件....等等. 條路要經咁多点, 要每個点排錯. 先係家中用手机行wifi, 再行4G去連, 會係一個好測試開始。

用緊S,試过在外国連回家也冇問題, 好穩定。

小瑟 發表於 2022-1-13 21:32

會唔會係你個 INTERNET唔穩定?? 我SOFAR每次想入都一定入到架喎!!!

chancp3 發表於 2022-1-14 01:59

小瑟 發表於 2022-1-13 21:32
會唔會係你個 INTERNET唔穩定?? 我SOFAR每次想入都一定入到架喎!!!

我都唔知點解? RESET過都經出現同樣情況 ! 試開同闗UPNP都一樣 !總之每連唔到就要RESET 先得 ?{:1_260:}

chancp3 發表於 2022-1-14 02:05

csum123 發表於 2022-1-12 23:00
"後悔用NAS !經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線 ! 有時連到但只見到Qsync ? 好多時要重啓才可 ?...

有時喺家中行wifi入都入唔到要RESET ? 我係1G寛頻照計應該無問題 ! 我喺電腦ping ip 無問題. 用Qfinder都入唔到 ?但過咗一斷時間佢又入到真吹漲 !!!!!

csum123 發表於 2022-1-14 08:51

我之前用30M都穩定. 只係慢. 而家用1G就冇得頂.....{:1_328:}

csum123 發表於 2022-1-14 09:04

chancp3 發表於 2022-1-14 02:05
有時喺家中行wifi入都入唔到要RESET ? 我係1G寛頻照計應該無問題 ! 我喺電腦ping ip 無問題. 用Qfinder都 ...

如果你唔係用固定ip. 係家中wifi 都入唔到時, 可試吓resolve the NAS旣 url ip addr (e.g. ddns)出來, 睇吓係咪同即時旣wan ip addr 一樣....

估計你ping 到個NAS, 只係ping 個local ip addr.

chancp3 發表於 2022-1-18 01:17

請多指教 ! 新手學吓嘢. 詳細點做 ?{:1_326:}   

csum123 發表於 2022-1-18 10:15

chancp3 發表於 2022-1-18 01:17
請多指教 ! 新手學吓嘢. 詳細點做 ?

唔知你連接方式, 係好難到位. 你可以上網找吓QNAP remote access 或 ddns 資料睇吓, 做吓功課.

要知個url 個ip, 只要ping 吓個url就會見到. 個wan ip, 要logIn個router, 就會見到.

附圖係在網上找到的例子, 估計樓主也是用這app.... 圈住就係url.

Enjoy...

頁: [1] 2
查看完整版本: 討厭的NAS

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。