patrickcw 發表於 2022-1-8 11:06

MDLP 發表於 2022-1-8 04:23
個app可以控制audyssey切入頻率
唔畀audyssey改高音就無咁刺耳

想問audessey唔係會張個高頻roll off左? 我見佢個app有兩種roll off比user選. set左filter即係唔比佢roll off?

MDLP 發表於 2022-1-8 11:46

patrickcw 發表於 2022-1-8 11:06
想問audessey唔係會張個高頻roll off左? 我見佢個app有兩種roll off比user選. set左filter即係唔比佢roll ...

呢個係阻止eq對高頻界入嘅分水嶺
eq會因應環境及器材對高頻有加有減
而高頻roll off在遙控上surr mode
分咗movie同埋music
Movie在高頻有強制性衰減

AskaLung@FB 發表於 2022-1-8 12:19

MDLP 發表於 2022-1-8 10:52
唔止crossover
冇記錯的話
音壓距離eq

機裏面嘅Audyssey,好似唔可以手動返啲音壓,距離等等,🤔定係我搵唔到

MDLP 發表於 2022-1-8 12:29

AskaLung@FB 發表於 2022-1-8 12:19
機裏面嘅Audyssey,好似唔可以手動返啲音壓,距離等等,🤔定係我搵唔到

冇記錯應該係
但喺手機app可以自行更改

根本英俊 發表於 2022-1-8 12:48

好好奇有冇Ching玩1000幾蚊新嗰個Audyssey MultEQ-X? 見冇乜人講。唔知咩效果。

AskaLung@FB 發表於 2022-1-8 13:04

MDLP 發表於 2022-1-8 12:29
冇記錯應該係
但喺手機app可以自行更改

頭先喺個app度左望右望,但其實我都係搵唔到佢有個位可以手動set個音壓同距離🤔

kit8379 發表於 2022-1-8 13:13

MDLP 發表於 2022-1-8 04:39
建議善用個2ch playback去搵L/R喇叭正確分頻點、去搵 sub仔音壓同相位

已經做左
但高頻仍舊刺耳 太亮

kit8379 發表於 2022-1-8 13:14

AskaLung@FB 發表於 2022-1-8 13:04
頭先喺個app度左望右望,但其實我都係搵唔到佢有個位可以手動set個音壓同距離🤔 ...

Speaker Detection Result
機入面就Manual Setup

AskaLung@FB 發表於 2022-1-8 14:04

kit8379 發表於 2022-1-8 13:14
Speaker Detection Result
機入面就Manual Setup

不過Manual Setup Set完之後只有Audysseyoff左先可以生效,

AskaLung@FB 發表於 2022-1-8 14:11

根本英俊 發表於 2022-1-8 12:48
好好奇有冇Ching玩1000幾蚊新嗰個Audyssey MultEQ-X? 見冇乜人講。唔知咩效果。

有好多人連$158都諗來諗佢俾唔俾錢裝,$1000更加好想諗黎整啦{:6_136:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: Denon Andyssey MultEQ Editor App

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。