WilsonYau@G 發表於 2022-1-20 22:57

請問係咪用app cal完之後再send番去AMP就算完成?

Jazzgd1 發表於 2022-1-20 23:03

WilsonYau@G 發表於 2022-1-20 22:57
請問係咪用app cal完之後再send番去AMP就算完成?

冇話唔得,睇個人要求,如果玩得呢個app,通常都會cal完再調整

Overnite007 發表於 2022-1-20 23:16

WilsonYau@G 發表於 2022-1-20 18:55
咁係咪平番會好啲?
同埋點解反而開咗會drop嘅?

呢個係喇叭裡面個高中音分頻位,在2KHz,一般過渡不順,故意襟低,70樓有講,有audyssey官網嘅cap圖
個現象係BBC設計師多年前發現,稱為BBC dip

AskaLung@FB 發表於 2022-1-20 23:40

本身用緊Reference,因為覺得動態比較好,但高音唔夠爽,一向都會喺個tone將個高音校多一至兩度,或者有陣時用FLAT,不過覺得閂咗個中頻補償之後,用返Reference,高音比較之前亮麗,之後亦都唔使喺個tone校高音,自己就覺得呢個setting比較合適(純粹個人意見)😅

Benip 發表於 2022-1-21 07:21

有冇師兄可以放張一對前置CAL完之後自己再調較curve既圖參考下

MDLP 發表於 2022-1-22 12:26

Benip 發表於 2022-1-21 07:21
有冇師兄可以放張一對前置CAL完之後自己再調較curve既圖參考下

建議前置用自己方法擺位擺好佢先
抄curve或者畀人改無乜意思
始終每款喇叭喺唔同環境有唔同特性

Benip 發表於 2022-1-22 12:58

MDLP 發表於 2022-1-22 12:26
建議前置用自己方法擺位擺好佢先
抄curve或者畀人改無乜意思
始終每款喇叭喺唔同環境有唔同特性 ...

明白,其實我覺得中高音唔多夠,睇古裝片或者劍擊片時啲刀劍碰擊聲比較暗

MDLP 發表於 2022-1-22 18:21

明白,其實我覺得中高音唔多夠,睇古裝片或者劍擊片時啲刀劍碰擊聲比較暗 ...

呢個係某些牌子喇叭特性同埋匹配問題
我都理解有啲匹配上高中音真係偏暗
用eq推高並唔係治本方法
你先試下用2CH播歌又好睇戲又好
先將啲高中音direct模式下搞返出嚟

patrickcw 發表於 2022-1-22 20:46

個app有個缺點係當喇叭set倣large後唔可以調個crossover...機內反而set到!

AskaLung@FB 發表於 2022-1-22 22:56

明白,其實我覺得中高音唔多夠,睇古裝片或者劍擊片時啲刀劍碰擊聲比較暗 ...

Ching 你Audyssey用緊那個 mode
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12
查看完整版本: Denon Andyssey MultEQ Editor App

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。