Frankie0000 發表於 2021-11-20 14:47

Angus1028 發表於 2021-11-20 14:16
應該是Disney+ APP 更新了出問題!!

我用X90J 未更新最新版本 早2日睇都沒事 今天一開就沒了4K 2D ...

想問電視可以手動更新,個app就自動更新?
X90J用家

Angus1028 發表於 2021-11-20 15:02

Frankie0000 發表於 2021-11-20 14:47
想問電視可以手動更新,個app就自動更新?
X90J用家

X90J可手動更新

APP 好似自動更新

唔知有沒其他師兄有沒方法APP不會自動更新?

getter 發表於 2021-11-20 15:47

Angus1028 發表於 2021-11-20 15:02
X90J可手動更新

APP 好似自動更新

可以㩒 remote 個 input 制, 搵 google play store, 佢有 setting 可以 disable 自動更新

C.F.Chung@FB 發表於 2021-11-20 17:46

JAutumnChou@FB 發表於 2021-11-20 12:52
終於找到解決方法了,就是uninstall 最新Disney+版本,然後重新啟動部電視,再安裝對上一個版本的apk(2.1.1 ...

謝謝你Ching.
問題暫時解決。
但沒有顯示有IMAX. 其他 4K DV ATMOS 已經出現番。
唯有暫時頂住先。{:1_336:}

WilsonYau@G 發表於 2021-11-20 17:46

JAutumnChou@FB 發表於 2021-11-20 12:52
終於找到解決方法了,就是uninstall 最新Disney+版本,然後重新啟動部電視,再安裝對上一個版本的apk(2.1.1 ...

我下載了apk檔落USB,但插落電視到只認到music folder同music file。請問要點安裝?

Hobbyists 發表於 2021-11-20 18:38

WilsonYau@G 發表於 2021-11-20 17:46
我下載了apk檔落USB,但插落電視到只認到music folder同music file。請問要點安裝? ...

同問

anguslee2012 發表於 2021-11-20 19:53

我下載了apk檔落USB,但插落電視到只認到music folder同music file。請問要點安裝? ...

你可以先去GOOGLE STORE(電視裡面) 下載一個叫FX FILE Explorer的APP
然後插入USB, 執行FX程式, 就可以在Media Card裡看到你在USB的APK檔案

例如這裡看到的是我下載回來已經破解了的黃VIU

之後按安裝你要的APK, 如果你是第一次安裝
系統應該會提示你要先在系統裡

設定-->裝置偏好設定-->安全性與限制-->不明的來源裡 (android 10.0的位置可能略有不同, 但大同小異)

打開容許FX安裝外來的程式的選項, 然後才可以安裝

以後看到網上的APK如果是想用的都可以用這個方法安裝了

WilsonYau@G 發表於 2021-11-20 20:20

anguslee2012 發表於 2021-11-20 19:53
你可以先去GOOGLE STORE(電視裡面) 下載一個叫FX FILE Explorer的APP
然後插入USB, 執行FX程式, 就可以在 ...

我插咗USB但搵唔到media card個folder。
係咪要自己開個俾佢?

anguslee2012 發表於 2021-11-20 20:23

WilsonYau@G 發表於 2021-11-20 20:20
我插咗USB但搵唔到media card個folder。
係咪要自己開個俾佢?

咁得意? 咁USB Drive入面睇唔睇到野呢?
唔使自己開的

WilsonYau@G 發表於 2021-11-20 20:25

anguslee2012 發表於 2021-11-20 20:23
咁得意? 咁USB Drive入面睇唔睇到野呢?
唔使自己開的

如果揀USB Drive就會彈呢個出嚟。
但師兄你唔係插USB咩?
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: SONY A80j 及 2021 TV 突然間Disney+ 無4K DV (已解決)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。