girbaud 發表於 2021-11-19 12:41

我 A80J 駁 904...arc 回傳解 Netflix, disney + 都 ok.
我記得駁好 hdmi, 部 A80J 已檢測到,然後做咗個開通程序...
arc 個 hdmi 要開最底嗰增強模式.

hohodog900 發表於 2021-11-19 12:57

我都喺Z9D + LX901,搞極都唔得,師傅話好大機會喺Now 個TV Box影響咗,最後放棄咗,接光纖算數,反正電視台都冇5.1,串流就買部Apple TV算數,唔洗煩,完美支持Disney+同Netflix。

RyanChan91@G 發表於 2021-11-19 14:40

girbaud 發表於 2021-11-19 12:41
我 A80J 駁 904...arc 回傳解 Netflix, disney + 都 ok.
我記得駁好 hdmi, 部 A80J 已檢測到,然後做咗個開 ...

係唔係電視個Bravia Sync會檢測到部904?

girbaud 發表於 2021-11-19 17:22

RyanChan91@G 發表於 2021-11-19 14:40
係唔係電視個Bravia Sync會檢測到部904?

唔記得係咪 bravia sync...
我駁咗hdmi 後, 電視就彈通知出黎叫我開通 arc.
我最初揀第二項增強模式下係唔成功, ,再試揀最底第三項(好似係杜比視界增強模式)後就成功開通.

RyanChan91@G 發表於 2021-11-19 17:26

而家駁咗Oppo 105 203 PS5 Switch 四個全部都係HDMI 3 Arc output,Oppo 203做到聲畫分家,PS5都連到電視Bravia Sync,就係玩唔到Arc音訊回傳,其實我會唔會係駁錯定係有setting冇開

girbaud 發表於 2021-11-19 17:35

RyanChan91@G 發表於 2021-11-19 17:26
而家駁咗Oppo 105 203 PS5 Switch 四個全部都係HDMI 3 Arc output,Oppo 203做到聲畫分家,PS5都連到電視Br ...

我 203 都係聲畫分家, 畫 hdmi 直上 tv hdmi # 2,
聲就 hdmi 去 904.
Ps4 hdmi 去 904, 經 904 hdmi 上 tv hdmi # 3 arc

睇碟時, 904 顯示 bd / dvd 處出聲
玩 ps4 就 game 出聲
睇 Netflix/Disney+ 就顯示 TV 出聲

RyanChan91@G 發表於 2021-11-19 18:51

girbaud 發表於 2021-11-19 17:35
我 203 都係聲畫分家, 畫 hdmi 直上 tv hdmi # 2,
聲就 hdmi 去 904.
Ps4 hdmi 去 904, 經 904 hdmi 上...

904係咪有setting要開?我已經開咗cec 同earc功能,不過Tv都係出唔到聲

girbaud 發表於 2021-11-19 20:57

我係咁既設定

RyanChan91@G 發表於 2021-11-19 22:37

girbaud 發表於 2021-11-19 20:57
我係咁既設定

我嗰個Audio TV Out 係off,係唔係關呢個事,但係佢又黑咗唔俾我轉auto

girbaud 發表於 2021-11-19 22:48

RyanChan91@G 發表於 2021-11-19 22:37
我嗰個Audio TV Out 係off,係唔係關呢個事,但係佢又黑咗唔俾我轉auto

我係咁既
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請教師兄有關Sony A8F與Pioneer SC-LX904 ARC 連接問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。