Versa 發表於 2021-6-19 19:08

升級獨立電箱

上次裝修,師傳幫我做獨立電,估唔到自此係惡夢開始。一直覺得聲音濛瀧,冇力,期間曾升級過線材/後級,但效果依然未如理想,搞到玩影音的熱情都開始冷卻,半放棄了。碟一直keep住買,但得個擺字,好多都冇意慾拎出來睇。今年本來想加個電處,或把喇叭都賣掉,但經朋友推測,基本鎖定係獨立電箱問題,於是找電工師父把問題道出,師父俾咗方案我,好快就約好時間上來把問題根源解決。

本身獨立電係由主電箱一條MCB分出來,結果係唔分好過分。正確應該由總線分出來

既然找到問題,當然成個柝走,冇得留低

新箱用上powerlab audio grade fuse box,加上銠白金冷凍RCCB/MCB

新箱比舊箱細,雖然收係櫃門後,外觀唔太緊要,但師父都幫忙搞得整整齊齊

電箱到蘇位中間的英國派拉利電線可以繼續用。蘇位原本用兩組MK冷凍英式孖蘇+兩組oyaide R1美式孖蘇

全換成ABL銠白金,又經師父計算,建議換成3組美式+一組英式,咁分配會更好

安裝過程半日搞掂。完工後師父唔係執野就走,而係幫忙插線開機試聲。一開聲,頂!點解受左咁多年衰聲?D感覺返晒黎,之前的濛瀧感冇晒,換來係聲音有氣有力,高低伸延好左,聽多好多野,埋身左。但師父嫌聲音有D飄,建議我唔好機叠機,每部機分開層架咁放。再開聲,聲音果然穩打穩紥左。既然有改善,一不做二不体,把所有用開的釘腳+避震板+woofer上的雜物全部清走,再開聲,聲音再有改善。

可能以前D機根本餵唔飽,我無論換機換線,分別都唔大,但依家換個擺法都聽到分別。

至今已煲左兩星期,現在的聲音高低平衡再好D,冇初開聲咁緊,聲音有線條,而且不只聲音部份,而係所有該電箱/插蘇攞電的器材都有提升,甚至電視畫面/聲音都好咗,總括今次電源升級非常滿意,卒之有番動力開機睇戲。以後如有新手,真係建議先搞好電源呢D基礎建設,可以走少好多冤枉路。

つづく 待續…

kingyan 發表於 2021-6-19 23:33

電源基礎建設真係好緊要, 呢D錢真係唔慳得, 小至一個牆蘇肉都可以改變全套器材聲底,
另外機叠機真係致命傷, 叠機真係幾好既機都死, 不如唔好玩好過, 就算插龍插鳳都唔會好聲,
仲有機架物質都好緊要, 建議你重機不要用果塊板, 因果塊板不是放AMP或重機用,

hin5597 發表於 2021-6-20 00:33

kingyan 發表於 2021-6-19 23:33
電源基礎建設真係好緊要, 呢D錢真係唔慳得, 小至一個牆蘇肉都可以改變全套器材聲底,
另外機叠機真係致命傷 ...

如果我嚟緊裝修重新砌過個電箱,抽其中2組獨立去牆蘇咁玩得唔得?還是⋯分一個細箱出嚟好D?求教{:8_387:}

kingyan 發表於 2021-6-20 00:56

hin5597 發表於 2021-6-20 00:33
如果我嚟緊裝修重新砌過個電箱,抽其中2組獨立去牆蘇咁玩得唔得?還是⋯分一個細箱出嚟好D?求教{:8_387: ...

其中2組獨立去牆蘇可以, 但要用音響級MCB , 如有位裝一定係分箱

raylee 發表於 2021-6-20 10:02

如果係我換,一定換呢款箱

https://img.alicdn.com/imgextra/i2/64491761/O1CN011OsZvKRNliExzTz_!!64491761.jpg

hin5597 發表於 2021-6-20 12:27

kingyan 發表於 2021-6-20 00:56
其中2組獨立去牆蘇可以, 但要用音響級MCB , 如有位裝一定係分箱

分個細箱都有位嘅!
係怕分咗箱同搵2條MCB去牆穌分別唔大⋯洗多咗$$啫{:6_136:}

hin5597 發表於 2021-6-20 12:30

嘩⋯咁靚仔嘅{:1_344:}
香港有無現貨買到?定係要上網買?

kingyan 發表於 2021-6-20 16:07

hin5597 發表於 2021-6-20 12:27
分個細箱都有位嘅!
係怕分咗箱同搵2條MCB去牆穌分別唔大⋯洗多咗$$啫 ...

一步到位包冇後悔

kingyan 發表於 2021-6-20 16:40

不過ABL廠以給Deopke廠收購了,現再買到的以是Deopke,但效果完全一樣放心購買因我試過{:6_167:}

kingyan 發表於 2021-6-20 16:57

這個箱太細了,試想吓怎樣收線及收過氣BAR
頁: [1] 2
查看完整版本: 升級獨立電箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。