影音小編輯 發表於 2021-4-23 12:09

小瑟評測|Bowers & Wilkins PI7 Review : 令人印象深刻的音質

B&W 公佈將推出 PI7 及 PI5 真無線耳機... 據聞今次音質會有重大提升...未知實際表現又會係點呢???

資訊:https://post76.hk/news/2021/04/b ... -pi5-true-wireless/

【#耳機評測】Bowers & Wilkins PI7 Review : 令人印象深刻的音質....奢華級真無線藍牙耳機開箱
https://www.youtube.com/watch?v=SVkrfFyqyf4

MarshallLai@G 發表於 2021-5-13 09:23

唔知香港幾時先會有

MarshallLai@G 發表於 2021-5-26 15:18

MarshallLai@G 發表於 2021-5-13 09:23
唔知香港幾時先會有

收到新玩具啦!

danielka 發表於 2021-5-26 16:00

師兄等你報告{:1_351:}

小瑟 發表於 2021-5-27 20:48

MarshallLai@G 發表於 2021-5-26 15:18
收到新玩具啦!

咁快入到手既??? 仲快過我, 勁呀~{:12_751:}

MarshallLai@G 發表於 2021-5-28 09:51

小瑟 發表於 2021-5-27 20:48
咁快入到手既??? 仲快過我, 勁呀~

聽咗一晚,呢隻我覺得低音量同質都強過我自己喜愛嘅MTW2 。但高音清晰度我覺得比MTW2 掙好少。總體音質非常好,暫時TWS我現時最喜愛嘅一對。

我無用原廠耳套,試過我打上嘅Alza Sedna/Xelastec/Crystal/Final-E TWS。自己覺得PI7加Sedna Earfit light short最啱我。舒服好聲。

但操控同app MTW2 好過PI7 幾條街。

個人暫時滿意PI7嘅藍牙表現。係銅鑼灣sogo附近行街都無咩斷線,完全收貨。要去到滿人嘅starbucks 周圍都係藍牙耳機時就頂唔住會斷得緊要。

ANC 個人覺得有效果,但唔好要求超勁。隔低頻聲非常好。但本身PI7加Sedna Earfit 個隔聲已經好好,所以個ANC我覺得只係 錦上添花,合格啦。而琴晚帶住PI7 去大浪灣影blood moon,開咗ANC居然可以無風聲另我非常意外。下次再試真啲係唔係真係隔風聲特別強。

我自己覺得,PI7 音質已經好接近 FiiO FD5,當然唔可以同頂級有線IEM比,但要挑戰Fiio FD5 嘅音質 絕對可以一併。當然要比起我自己其他啲Campfire 仙女系列同Dorado 2020 就未得。。。。。。

我覺得PI7 出色嘅音質,舒適嘅配帶感,本身已經唔錯嘅passive noise isolation 係暫時我聽過嘅 TWS(MTW/MTW2/TrackAir+ SE/Buds Pro)我最鐘意嘅一對。

個盒嘅功能就未試。暫時係咁多,聽多一段時間再睇下有咩發現。

重有,我用佢講咗一個鐘電話,對方完全聽唔出我用咗耳機。再試多幾次先作準。

PS.個app真係麻麻地。

小瑟 發表於 2021-5-28 14:07

【#耳機評測】Bowers & Wilkins PI7 Review : 令人印象深刻的音質....奢華級真無線藍牙耳機開箱{:12_727:}

Bowers & Wilkins PI7同埋 PI5 兩款真無線耳機岩岩喺今日正式登錄香港啦。小瑟就親身去到發佈會現場同大家直擊報導。兩款耳機最大特點係以音質為依歸,為真無線耳機市場帶黎新嘅衝擊。PI7 搭載左 9.2mm 單元,支援 Qualcomm AptX Adaptive 技術,能夠提供更穩定嘅 24bit/48kHz Hi-Res 無線音訊傳輸。更具備 Adaptive Noise Reduction (自適應降噪技術),讓大家可以隔絕噪音,進一步提升音質表現。通話方面利用了六組收音咪收集環境數據作調整,得出最完善嘅聆聽體驗。

最特別嘅玩法係播放器可以透過 USB(特定型號)或 3.5mm耳機線接駁到 PI7 充電盒,就可由充電盒將訊號以 24-bit/48kHz 高清方式發送,非常創新。今次小瑟就同大家做左個詳細的 Bowers & Wilkins PI7 Review 真無線藍牙耳機開箱 評測啦。

https://www.youtube.com/watch?v=SVkrfFyqyf4

KGB 發表於 2021-5-31 12:20

收到新玩具啦!

where to buy? thx

lw3000 發表於 2021-6-1 10:29

PI7 玩咗3日 , 低频肥底 , 蒙 , 高中音一般 ,可能本人 GALAXY FOLD 2 唔 SUPPORTaptx adaptive ......................最大鑊帶刭耳仔痛仲要OVER $3000 唉 !!!!    .   本人覺得 MTW2 各方面都優勝好多 !!

ronaldo217 發表於 2021-6-1 21:29

lw3000 發表於 2021-6-1 10:29
PI7 玩咗3日 , 低频肥底 , 蒙 , 高中音一般 ,可能本人 GALAXY FOLD 2 唔 SUPPORTaptx adaptive ........ ...

我都係同一個組合 Fold 2 + PI7 低頻聽多幾日會好啲, ANC 呢類嘅function 熄晒會好啲, 最大鑊係講電話人哋完全聽唔到我講嘢, 總括嚟講都係貴咗啲
頁: [1] 2
查看完整版本: 小瑟評測|Bowers & Wilkins PI7 Review : 令人印象深刻的音質

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。