MDLP 發表於 2021-10-7 19:28

vivibo 發表於 2021-10-7 19:01
呢個調校方法make sence喎,真係獲益良多,謝謝!

最後一問題,在使用MCACC Pro前,音量要扭到幾大為最好呢? ...

Cal McAcc應該會自動同你調節個vol唔使理佢

另外75dB並唔係一個標準同埋唔係一條死數
用80dB/85dB都無問題
戲院係用85dB
不過喺戲院進行cal機工作
就要帶住保護耳塞
家用75dB可能唔使做保護聽覺嘅一個極限

MDLP 發表於 2021-10-7 19:30

vivibo 發表於 2021-10-7 18:54
明白晒了,原來咁多年都玩錯咗😅多謝指教!
因為好多年前某某網主係教人auto cal完係要手動set距離和音壓{: ...

我有另一個topic講cal機攻略

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=328946&mobile=2

vivibo 發表於 2021-10-7 19:33

点解要呃距離和空間呢?

MDLP 發表於 2021-10-7 19:45

vivibo 發表於 2021-10-7 19:33
点解要呃距離和空間呢?

我見過有人寫
將原有嗰度出嚟嘅spkr dist加大
聽起上嚟個空間感就會加大{:1_333:}

vivibo 發表於 2021-10-7 21:56

MDLP 發表於 2021-10-7 19:45
我見過有人寫
將原有嗰度出嚟嘅spkr dist加大
聽起上嚟個空間感就會加大 ...

明白了,你另外條link都好正,謝謝你幫忙!

老五 發表於 2021-10-8 18:49

MDLP 發表於 2021-10-7 17:27
如果又要上電視又要上投影應該做唔到
除非你喺影碟機視頻輸出加個分線器
不過可能又會對畫質造成負面

明白,所以我唔可以影音分家,只可HDMI入AMP再分俾電視同投影,雖然唔可以影音分家,但D聲我係接受。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]
查看完整版本: LX904開箱、初步觀感、遲啲有setup秘技分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。