MDLP 發表於 2021-10-7 00:46

cheongwing 發表於 2021-10-6 15:52
是呀

都係player個main hdmi 上電視投影
而個sub hdmi去LX904開晒斷六親

cheongwing 發表於 2021-10-7 06:45

Thx!

老五 發表於 2021-10-7 07:29

請問怎樣可以player個main hdmi又上電視又可以上投影?我只可以OPPO入Amp再分陴電視冋投影,做唔到影音分家

MDLP 發表於 2021-10-7 17:27

老五 發表於 2021-10-7 07:29
請問怎樣可以player個main hdmi又上電視又可以上投影?我只可以OPPO入Amp再分陴電視冋投影,做唔到影音分 ...

如果又要上電視又要上投影應該做唔到
除非你喺影碟機視頻輸出加個分線器
不過可能又會對畫質造成負面
所以我只直上投影機

vivibo 發表於 2021-10-7 17:43

MDLP兄,想請教其實做完MCACC Pro, 仲洗唔洗手動調校喇叭距離和用音壓表set各喇叭為75dB?
因為我發現做完MCACC Pro, 喇叭距離跟實際不同, 另外系統會set左front係large, 咁以往我會手動改回small, 但我發現subwoofer音壓好細,咁情況我是否需要手動加大番subwoofer音壓至同其他喇叭一致嗎?
還是其實做完MCACC pro, 距離和音壓完全不用改?謝謝

MDLP 發表於 2021-10-7 18:31

vivibo 發表於 2021-10-7 17:43
MDLP兄,想請教其實做完MCACC Pro, 仲洗唔洗手動調校喇叭距離和用音壓表set各喇叭為75dB?
因為我發現做完MC ...

首先所有主喇叭距離
千祈唔好改
一改佢成條數運算就錯曬
另外十仔距離都係正確
但如果要對正某一個頻率
同主喇叭之間嘅相位
你識得加減距離去就都冇問題

至於音壓方面
好多時L/R同C同S
唔同牌子唔同型號
就算平均音壓一樣
聽感上都好大差異
可以用自己聽感去加減
唔好用音壓計
另外我唔係好同意
刻意將中置故意加大音壓

Large/small??
呢度可以自己手動更改
冇乜大爭議性問題
我自己前面左右用大寸數座地
我偏向選用large

Sub仔level加加減減冇乜所謂
因為好難一概而論可按喜好校

個人而言可能我自己呢度咁橋
所有音壓同距離我都覺得非常正確
前設係LR喇叭我係就2ch玩法
McAcc跟front Align
兩隻sub仔我有用外置DSP先對齊相位同EQ
Mcacc cal完後喺外置DSP加減delay
去同L/R夾phase

MDLP 發表於 2021-10-7 18:40

如果你問我中置音壓點先至係啱
我會搵一段熟悉有人聲嘅片段或者音樂
來回入去改speaker system聽下5.1同4.1
調教到5.1人聲大約等同4.1

subwoofer level大致都係同一個方法
如果你可以將左右喇叭set到好有punch
都可以入去none咗隻subwoofer
先攞個感覺再自行調教個level

都係嗰句學吓唔好用音壓計

vivibo 發表於 2021-10-7 18:54

來回入去改speaker system聽下5.1同4.1 ...

明白晒了,原來咁多年都玩錯咗😅多謝指教!
因為好多年前某某網主係教人auto cal完係要手動set距離和音壓{:6_136:}

vivibo 發表於 2021-10-7 19:01

來回入去改speaker system聽下5.1同4.1 ...

呢個調校方法make sence喎,真係獲益良多,謝謝!

最後一問題,在使用MCACC Pro前,音量要扭到幾大為最好呢?

今晚開始唔用音壓計😂

MDLP 發表於 2021-10-7 19:23

vivibo 發表於 2021-10-7 18:54
明白晒了,原來咁多年都玩錯咗😅多謝指教!
因為好多年前某某網主係教人auto cal完係要手動set距離和音壓{: ...

一般音壓計
只係計算全頻嘅平均音壓
但係你隻喇叭高中低頻會有高高低低
例如你左右大喇叭低頻係好勁
你隻中置中頻又特別搶
可能LR同C平均音壓一樣
但係個聽咁就已經係兩碼子嘅事

另外坊間上講嗰呃距離呃空間
sub仔距離又乘大x2.7
我都想向高人請教下

頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9
查看完整版本: LX904開箱、初步觀感、遲啲有setup秘技分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。