cth516 發表於 2021-2-10 21:12

小瑟兄,請問如何將 Top Front & Top Rear 串聯變成 Top Middle(一個 channel)?如何接駁線材 & 接駁 AV Amp?
片中大約7分20秒提到,請指教,謝謝。

issachar 發表於 2021-2-10 21:17

PepperFish@FB 發表於 2021-2-10 12:56
一年都未開聲

我覺得未, 越聽越好聲... 由其係 2 ch...

小瑟 發表於 2021-2-10 22:47

fm31331 發表於 2021-2-9 18:41
已經睇咗,大皇想問吓你講串聯FH同TM是否同有聲軌玩法!可否講多少少! ...

我唔係串FH同TM呀。我只係串左TF同TR二對喇叭變成TM,會大食左架,大家唔係必要唔好用呀。同埋呢個係偏方,攪錯會出事架。大家唔好學呀。{:1_338:}

小瑟 發表於 2021-2-10 22:48

cth516 發表於 2021-2-10 21:12
小瑟兄,請問如何將 Top Front & Top Rear 串聯變成 Top Middle(一個 channel)?如何接駁線材 & 接駁 AV Am ...

呢個係偏門做法唔好學呀。{:1_336:}{:1_336:}

cth516 發表於 2021-2-11 00:37

收到,我都網上search過喇叭串聯,大概都知乜玩法。

小瑟 發表於 2021-2-11 10:49

dik 發表於 2021-2-9 16:39
都冇講點解中置喇叭要教small?

今日收左爐, 可以同大家慢慢講了!{:12_792:}

本來我地中置都係SET大的, 不過因為大左之後, 發覺同SUB仔的相位同步有D難攪, 同埋整個環境既配合唔算好得心應手, 即係好多爆破位唔夠盡, 埋身感到到身邊但有D散亂, 加上因為前置喇叭已經係FULL BAND出, 同二隻15" SUB仔相位都叫對得好工整, 其實整個SURROUND既低頻都好夠做, 聽對白又夠厚同哂肉地, 我地就試下要部A110唔好做太多野, 轉一轉個中置做SMALL, 再定返係 80HZ咁行, 一SET完對白清晰之餘, 仲KEEP到厚度, 但埋身感就直接了當好多, 一D都唔馬夫, 所以最終就用左 SMALL 來做個中置既分頻了!!!{:12_785:}

其實好多時D AMP CAL機時都只會用返佢度出既數據去SET喇叭既大小同分頻點, 但就忘記左出來的感性效果, 所以我地SET完AUTO CAL之後, 其實都可以試下係分頻點度玩下不同設定, 試下個效果去得出一個自己覺我效果最正的設定.{:12_790:}

而且天龍同馬仔AMP有個好好既好處, 就係可以SET到亂哂都好, 一野SET返DEFAULT SETTING就可以出返你第一次做AUTO CAL時的設定, 咁就唔怕SET到最終自己都唔LIKE時又要做多一次AUTO CAL啦!!!{:12_806:}

LZ82 發表於 2021-2-11 19:09

估唔到我都跟到腳步 ,琴日心絲絲set中置去small, 之後都得出驚喜,開始直覺以為d聲雞左 凹左入去。點知出離果效果係人聲厚度無影響反而更有層次左 之後貪心d大膽d調高個crossover 2級,LFE去80, 再睇翻同一段個場面感同低頻段sub的連結更順同有深度。之前都一直唔滿意個低頻一係過多,一係唔到。{:1_326:}

影音小編輯 發表於 2021-2-25 14:17

多謝咁多位師兄嘅踴躍查詢,有關 “Store76快閃購 Denon AVC-A110”最新update:

Store76 將一連三個月,每個月將限量推出一部現貨 Denon AVC-A110。

第一部將於今個星期五 2月26日晚上8:00 於 Store76網店 https://store.post76.hk/ 公開 Denon AVC-A110 購買頁面,現貨發售一部 Denon AVC-A110($42,800)名額一名,最先完成網上購買程序以及確認付款的76會員將最快於下個工作日晚上,就可以收到 Denon AVC-A110!之後的三月及四月的月尾時段均各有一次機會。

首先感謝天龍香港 對 Store76 嘅支持,現在正式宣佈,我們將一連三個月,每個月將限量推出一部現貨 Denon AVC-A110。
,詳情請繼續留意我哋嘅公布。{:6_122:}

如有查詢歡迎 PM “影音小編輯” 我 或者於辦公時間 Whatsapp +852-95509568 (只限訊息)

- 優惠只限於Post76會員於Store76平台購買
- 不設預訂以及留貨
- 可以使用原有Post76 account 去log in Store76
- 會員尊享活動陸續有來

Store76 主網頁:https://store.post76.hk/
Store76 Facebook:https://www.facebook.com/store76hk/
Store76 MeWe: https://mewe.com/group/6001471886c7672258023f6f

小瑟 發表於 2021-2-25 16:18

LZ82 發表於 2021-2-11 19:09
估唔到我都跟到腳步 ,琴日心絲絲set中置去small, 之後都得出驚喜,開始直覺以為d聲雞左 凹左入去。點知出 ...

所以有時SET機真係唔洗一野就入哂去的, 變化一下可能會有驚喜都唔定呢!!!{:12_780:}

PepperFish@FB 發表於 2021-2-25 23:14

😆學波叔?
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 本來有的活動都沒有了😭......唯有自私試 Denon AVC-A110 十...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。