Dancer 發表於 2020-8-19 22:38

dominickwok 發表於 2020-8-19 22:34
Atmos

師兄,請問你條HDMI 1.4線係咩牌子?

dominickwok 發表於 2020-8-19 22:45

Dancer 發表於 2020-8-19 22:38
師兄,請問你條HDMI 1.4線係咩牌子?

我唔係用緊 HDMI 1.4 嘅線,我只係答番樓上嗰位師兄 HDMI 1.4 嘅線都可以。

我駁 Amp 同電視嗰條用緊 Audioquest Cinnamon

Dreamking123 發表於 2020-8-19 23:11

FungTinFai@FB 發表於 2020-8-19 22:11
我都係用緊sony電視,都係冇Erac
試左好耐電視直出係出唔到atoms
好啦,咁我用第二個方案,用apple Tv駁 ...

我幾年前新買Apple TV直插電視都有呢種情況,後來上網學點set個TV同Apple TV先解決。今次買soundbar基本上幫個Apple TV做少少setting就得,無你講嘅情況。

FungTinFai@FB 發表於 2020-8-20 00:34

Dreamking123 發表於 2020-8-19 23:11
我幾年前新買Apple TV直插電視都有呢種情況,後來上網學點set個TV同Apple TV先解決。今次買soundbar基本 ...

請問要set什麼

nicotine 發表於 2020-8-20 01:44

見呢度幾多師兄討論,就喺度分享小小喱民心得。

自己用咗 BAR 9.1 兩個月,音響效果上的確無得輸,但綜合呢度師兄同自己嘅使用體驗,呢條 Soundbar 有三個幾困擾嘅問題;好好彩,有兩個問題經已喺自己撞手神嘅情況下得到解決。

1. 最多師兄講嘅問題:電視出唔到 Atmos

我喺 BAR 9.1 到手當日,就將所有 Devices 駁晒去 Sony 電視,然後經 eARC 射晒落 Soundbar,結果喺呢個方法之下碟機同 Apple TV 都可以出到 Atmos 同 DTS X,但電視本身內置 Netflix 喺播放 Atmos 片源時,就只出到 Dolby Surround。

解決方法:離不開喺電視「音訊」設定試盡唔同嘅 Setting,最後喺「數位音訊輸出」同「傳遞模式」入面較較吓,得咗。

2. 最百思不得其解嘅問題:喺著住電視嘅情況下,熄唔到 Soundbar

講清楚啲,就係喺開住電視嘅情況下熄 Soundbar,諗住用返電視出聲,但 Soundbar 會喺閂咗之後唔夠三秒自動重開。當初用盡一切方法,包括喺拖板熄大制,甚至直接掹走 Soundbar 後面條 HDMI 線,問題的確得到解決 - 但呢個問題本身嘅離譜程度,比著你係我條氣都冇可能會順,所以小弟堅持繼續本住實驗精神,搵盡方法解決。

皇天不負有心人,最尾畀我搵到個方法完美解決;但喺個「問題」同「解決方法」之間,可能因為小弟才疏學淺,恕我真係睇唔到個關係喺邊,還望高人指教。

解決方法:原先小弟將 Sony 電視四個 HDMI 嘅訊號都設定為「增強模式」,但其實我暫時未用得著 HDMI 4,無聊之下將 HDMI 4 轉返做「標準模式」,竟然因此成功解決問題,但對於背後個 Logic 真係搲晒頭。

3. 最接受唔到但好似完全冇師兄提過嘅問題:電量

BAR 9.1 嘅設計,「理應」係用家透過 Soundbar 本身為兩隻後置完成充電後,就可以拎走 -> 上蓋 -> 擺返近皇帝位位置。而個重點係:No Matter 你叉完電之後係.咪.即.刻.用。

而我發現每當兩隻後置完成充電,由 Soundbar 拎走「歸位」後維持熄機狀態,留待兩三日過後先開嚟聽,兩隻後置嘅電,竟然可以以不同嘅速度燒晒早幾日叉滿嘅電量:Let Say 左邊淨低四五十 percent,但右邊可以係一開就著紅燈,用得幾分鐘貨仔。*

嚟緊我會同相關人士了解吓呢個情況。如果我得到嘅答案係「你應該喺唔用條 Soundbar 嘅時候保持一直充電」之流,除非技術理據充足,否則都好難被說服。

*說明書不會教你的電量檢查方法:撳實 Mute 制五秒,再撳 Atmos 制一下,就可以分別睇到兩隻後置電量

starbear 發表於 2020-8-20 09:30

nicotine 發表於 2020-8-20 01:44
見呢度幾多師兄討論,就喺度分享小小喱民心得。

自己用咗 BAR 9.1 兩個月,音響效果上的確無得輸,但綜合 ...

nicotine師兄,第3點來說,後置是否有電源制? 是否要power off才不會走電得那麽嚴重?

J.C.C 發表於 2020-8-20 10:55

FungTinFai@FB 發表於 2020-8-20 00:34
請問要set什麼

1. 最多師兄講嘅問題:電視出唔到 Atmos

我喺 BAR 9.1 到手當日,就將所有 Devices 駁晒去 Sony 電視,然後經 eARC 射晒落 Soundbar,結果喺呢個方法之下碟機同 Apple TV 都可以出到 Atmos 同 DTS X,但電視本身內置 Netflix 喺播放 Atmos 片源時,就只出到 Dolby Surround。

請問你按hdmi 5秒做第二次設定後, 條bar 係顯示dolby定atmos ?

Dancer 發表於 2020-8-20 11:30

dominickwok 發表於 2020-8-19 22:45
我唔係用緊 HDMI 1.4 嘅線,我只係答番樓上嗰位師兄 HDMI 1.4 嘅線都可以。

我駁 Amp 同電視嗰條用緊 Au ...

謝謝分享!
請問settiing 上有無特別?尤其是在P記電視上,當用Netflix時,電視去AMP時好似無咩可以調較和嘗試。

dominickwok 發表於 2020-8-20 12:51

Dancer 發表於 2020-8-20 11:30
謝謝分享!
請問settiing 上有無特別?尤其是在P記電視上,當用Netflix時,電視去AMP時好似無咩可以調較 ...

冇嘢需要特別調較。只要喺電視 setting 嗰度 turn on Atmos,同埋 viera link, 如果可以成功同 amp 以 ARC 連線,咁 netflix 套戲就出倒 atmos 俾 amp

Dancer 發表於 2020-8-20 13:01

dominickwok 發表於 2020-8-20 12:51
冇嘢需要特別調較。只要喺電視 setting 嗰度 turn on Atmos,同埋 viera link, 如果可以成功同 amp 以 AR ...

我都係咁set,可能我條hdmi線太cheap{:1_332:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
查看完整版本: Soundbar之選擇經歷(JBL BAR 9.1 vs 三星Q950T)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。