JohnsonChong@FB 發表於 2020-7-23 17:22

PS4 Pro 連接 Yamaha A1080 擴大機 5.1.2

請問我的 Yamaha 1080 AMP 應該要什麼設定?
Dobly Decoder 的 Auto ? 還是 Surround ? 還是7ch Stereo ?

PS4 Pro 是否設定 LPCM 就可以了?

另外,請問 PS4 Pro 是否只支援 5.1 及 7.1 聲道?
並沒有支援 5.1.2 ?

謝謝回覆

CyanBlue@FB 發表於 2020-7-27 09:50

唔係用LPCM , HDMI 要用 BITSTREAM DTS 或 DOLY 選其中一個

CyanBlue@FB 發表於 2020-7-27 09:53

PS4 出唔到ATMOS ,所以用DTS多,我用天龍,PS4就用DTS ,會出到IMAX / XBOX 我就用DOBLY ,會出到ATMOS

newjoe1998@G 發表於 2020-7-27 10:00

Yamah 未用過唔知 但我用天龍可以upmix上天空聲道 ,lpcm dts dobly都可以,係場境mode有得選。
另借問yamaha好唔好用?

Fei81827 發表於 2020-7-27 19:32

我都覺得Ps4係LPCM最好聲,另外兩個差好多,自己試下就知,lpcm一樣可以up上去

CyanBlue@FB 發表於 2020-7-28 09:10

LPCM UP 到上IMAX? 點解我SET 返做LPCM,出唔到IMAX?請教師兄點SET,我用AVC8500

avsuperman 發表於 2020-7-28 11:40

我都試過用PS4 PRO駁天龍8500,睇Youtube係出唔到後置聲,唔知點解?但按顯示,I MAX係出到多隻喇叭

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 12:18

avsuperman 發表於 2020-7-28 11:40
我都試過用PS4 PRO駁天龍8500,睇Youtube係出唔到後置聲,唔知點解?但按顯示,I MAX係出到多隻喇叭 ...

Sound mode有冇選?

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 12:23

CyanBlue@FB 發表於 2020-7-28 09:10
LPCM UP 到上IMAX? 點解我SET 返做LPCM,出唔到IMAX?請教師兄點SET,我用AVC8500

Lpcm upmix唔到imax

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 12:32

Ps4 音效 lpcm係原味直出,dobly dts 都係調味,咸魚青菜各有所愛。選自己覺得最正的用。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: PS4 Pro 連接 Yamaha A1080 擴大機 5.1.2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。