avsuperman 發表於 2020-7-28 13:51

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 12:18
Sound mode有冇選?

選過晒,用imax+天空喇叭,發覺後置無声,用multi有声,至於其他如Auro3D一样無,奇怪

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 14:09

avsuperman 發表於 2020-7-28 13:51
選過晒,用imax+天空喇叭,發覺後置無声,用multi有声,至於其他如Auro3D一样無,奇怪 ...

有冇info張圖睇下 另外如果試喇叭有冇聲可以轉multi ch stereo 聽下 佢會把所以喇叭出立體聲。
會唔會駁錯線😂check 一下配置會唔會接錯喇叭位

JohnsonChong@FB 發表於 2020-7-28 14:10

newjoe1998@G 發表於 2020-7-27 10:00
Yamah 未用過唔知 但我用天龍可以upmix上天空聲道 ,lpcm dts dobly都可以,係場境mode有得選。
另借問yamah ...

師兄,我剛用了4個月,我個人覺得唔錯,尤其係佢個 Surround AI ,好有包圍感。
另外因為我後置無拉線,所以買埋套 Musiccast 20 做無線後置,所以我自己對 Yamaha 嘅配置都幾滿意

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 14:13

JohnsonChong@FB 發表於 2020-7-28 14:10
師兄,我剛用了4個月,我個人覺得唔錯,尤其係佢個 Surround AI ,好有包圍感。
另外因為我後置無拉線, ...

Thx 師兄! 我都聽講過佢包圍感好😄有機會下部我都可能轉會y記。

avsuperman 發表於 2020-7-28 15:45

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 14:09
有冇info張圖睇下 另外如果試喇叭有冇聲可以轉multi ch stereo 聽下 佢會把所以喇叭出立體聲。
會唔會駁 ...

玩Av爆到九彩,包圍感一流,起初用ps4以为後置有声,可能前置太強蓋過,後來發觉無,但入返主页係有,会否youtube問題

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 16:41

avsuperman 發表於 2020-7-28 15:45
玩Av爆到九彩,包圍感一流,起初用ps4以为後置有声,可能前置太強蓋過,後來發觉無,但入返主页係有,会 ...

入到youtube 如果佢有轉左輸入源 會變setting。例如我ps4 set左dts 行game mode既,我手動佢轉lpcm 佢會變music mode stereo。 你入到youtube 播片 睇下amp info 輸入音源同sound mode有冇變。如果都唔係 我都唔知😆

avsuperman 發表於 2020-7-28 17:32

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 16:41
入到youtube 如果佢有轉左輸入源 會變setting。例如我ps4 set左dts 行game mode既,我手動佢轉lpcm 佢會 ...

經過測試,玩遊戲係無問題,用imax係出到咁多隻喇叭。睇youtube顯示5.1,但原來只有前置出聲,轉乜mode都係一樣,除了video game及multi ch,奇怪

avsuperman 發表於 2020-7-28 17:40

不過,發現係mono movie, matrix,video game三個mode會出到顯示的喇叭,無法啦!imax得物無所用,但至少唔洗單用一對喇叭開聲咁浪費,算是一個新發現,唔知其他C兄用ps4睇youtube會有咁情況嗎

MSZ 發表於 2020-7-28 18:22

YouTube你用乜嘢方法都唔會出到原生5.1

newjoe1998@G 發表於 2020-7-28 19:10

會唔會係ps4個youtube app問題?師兄睇下有冇其他設備有youtube既試下。我都想試 但機維修中😆如果點得著燈証明部機係連接到 冇聲有機會係佢判斷個聲音唔係嗰個喇叭出。我印象中係ps4用spotify點得著全部喇叭但都係只會係前左右喇叭出聲。(auro 3d , multi stereo例外)
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: PS4 Pro 連接 Yamaha A1080 擴大機 5.1.2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。