jaychau 發表於 2020-7-18 18:25

[#13更新後續] Optoma P1 超短投影機 左右對焦唔準

Optoma P1 DLP 鐳射 4K HDR「超短投」投影機
請問有冇師兄都係用呢部超短投影機?
我而家就用緊個90吋黑柵抗光幕,
但係發覺佢對焦左右上角唔可以同時對焦清晰,
有冇人都係有呢個問題?因為有時我係插當電腦mon咁用同打機。

-------------------

另外想講下
我係旺角金X廣場 23 樓買之前服務態度好好,
但係買之後whatsapp畀佢哋都唔想答咁,
就咁畀咗個Optoma售後服務部電話自己打去。

如果再買會去返灣仔嗰間舖頭,
始終睇落係影音舖頭會專業啲,
似答到我嘅售後問題。

chan@76 發表於 2020-7-19 01:15

Optoma 點講?

你用佢內置嘅格仔對焦都一樣係4角散
但又唔係好影響睇戲
Wide 到咁嘅鏡頭咁嘅價錢4角散係意料之中

做文書買FHD 就得唔洗買呢架 epson benq optoma 都有超短投文書機
呢架都唔係咁用佢都係sell TV 咁用

當mon 用果時就投細d 60多寸應該有改善
可試將架機左右擰擰
機前機後升降小小再試
焦點得好淺
打機就反應慢 尤其係呢d 0.47 DLP chip

果間都唔玩開家庭影院
平就會平d但影院嘢真係有限公司

jaychau 發表於 2020-7-19 14:43

chan@76 發表於 2020-7-19 01:15
Optoma 點講?

你用佢內置嘅格仔對焦都一樣係4角散

我影咗相畀Optoma 睇,
佢哋都叫我下星期拎返上柴灣寫字樓畀佢哋check下。

我唔係做文書,係想用PC嚟4k打機。

而家佢講過最新Firmware個input lag可以減到55至70ms,
咁正常對焦應該係睇曬成個16:9比例,
都冇理由部機只係攞嚟睇戲。

我係有用佢個內置格仔去對焦。

chan@76 發表於 2020-7-19 17:06

jaychau 發表於 2020-7-19 14:43
我影咗相畀Optoma 睇,
佢哋都叫我下星期拎返上柴灣寫字樓畀佢哋check下。

佢焦點得好淺
即係個幕上下左右同架機有小小偏位都有影響
佢個格仔你都應該見中間係 sharp d 4角散散地?
打機你覺得明顯唔清?
有試過投細d有冇唔同?

jaychau 發表於 2020-7-19 17:28

chan@76 發表於 2020-7-19 17:06
佢焦點得好淺
即係個幕上下左右同架機有小小偏位都有影響
佢個格仔你都應該見中間係 sharp d 4角散散地? ...

我未開始打機,
嗰啲Excel表係optoma個人叫我影畀佢睇有幾唔清,
我本身就咁開youtube睇入面啲字都唔清,
佢係左下同右下中間都清晰。
我都係而家先知佢焦點原來咁古怪。

longfan 發表於 2020-7-20 09:38

金雞我俾佢评分係垃圾店!無服務又吾pro

jaychau 發表於 2020-7-22 16:17

畀我揀多次,
真係唔會再上去。

茶母 發表於 2020-7-22 20:01

有冇用過機入面嘅幾何校正?

機放得平正嗎?

LewayLeway@FB 發表於 2020-7-24 17:03

你好~ 我地係LETECH金雞店 好抱歉令你感到不愉快!
如果可以請話返比我地知你黎購物既日期同事件經過~ 等我地可以作出改善丫 {:1_332:}

LewayLeway@FB 發表於 2020-7-24 17:08

jaychau 發表於 2020-7-22 16:17
畀我揀多次,
真係唔會再上去。

你好樓主~ 我地係LETECH 金雞店啊.
所有OPTOMA機我地係包左原廠保養咖, 就你所述發生既問題係有關該品牌既機身問題,所以門市同事先會將OPTOMA既售後聯絡你可以直接聯絡返去解決會更加快捷。
而我地同時亦有聯絡OPTOMA技術支援提及過有位客人係我地到購買而出現問題,佢地亦表示知悉同埋會盡快同你解決。
如果你再有任何問題歡迎同我地聯絡返,我地會盡能力範圍內盡力幫你解決{:6_128:}
頁: [1] 2
查看完整版本: [#13更新後續] Optoma P1 超短投影機 左右對焦唔準

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。