阿風 發表於 2020-7-1 11:32

嘉湖鑽石廳 - 有無朋友知道點安到 5.1.4 同投投....

發明鑽石廳果個真係應該拎去人道 XX.....

嘉湖咁多人應該都有唔少玩音響 / 家庭影院, 可唔可以分享下?

搵過網上同呢度的舊帖, 未見過有投投,又無鴨毛的玩法{:1_247:}

自從鴨毛之後,後置唔可以吊太高, 嘉湖個鑽石廳唔係好大,真係諗唔到可以點做,麻煩大家不吝分享下。

前置一對座地, 中置勉強可以放電視底, 鴨毛四隻可吊高還好,環繞/後置用番正常 Size 頭痛, Sub 仔又唔細,投投幕又無理由太細。。。點放 {:1_255:}

好清楚明白 嘉湖鑽石廳係死症, 不過自己無本事, 買唔起第二度, 但買左玩唔到影院真係 sosad {:1_247:}

比一大舊錢焗買唔鍾意的野,唔買又無選擇,最少比番個影院黎啦。。。

至於唔係住嘉湖的朋友, 其實積同大細期期差唔多...可以此為例:
https://hkfloorplan.centanet.com ... SQFQCRJCFROUJ&org=Y

其他期數都係度
https://hk.centadata.com/FloorPl ... FARR&ref=CD2_Detail

dominickwok 發表於 2020-7-1 15:06

我都係鑽石廳 ... 我就訂造個三角形(實際上係五角形)嘅地柜放電視和 AV equipment,咁剩返嘅位就會係一個長方形嘅廳,玩 5.1.4。投影幕就降落係電視機前面。

不過先決條件係個鑚石廳要比較大先得。太細就玩唔倒投影。

SonSon 發表於 2020-7-1 19:52

鑽石廳原意係窗台望唔到隔離單位,視野較開揚,買樓前相信你已知鑽石廳有優缺點,但仍然購入即接受佢優點多過缺點。買樓相信對大部份人係重大決定,唔好講到好似焗買被迫上車,依家好後悔咁。就等如我養貓買樓一定唔會揀有露台一樣,間格幾鍾意都係咁話。

阿風 發表於 2020-7-1 20:31

SonSon 發表於 2020-7-1 19:52
鑽石廳原意係窗台望唔到隔離單位,視野較開揚,買樓前相信你已知鑽石廳有優缺點,但仍然購入即接受佢優點多 ...

你問多我幾次都一樣係咁答, 我係好唔鍾意嘉湖鑽石廳,佢缺點絕對係非常多,所謂優點就只有一個 -- 我勉強買得起, 就係咁多, 講白 d 係焗買,高樓價的原因同責任我無興趣討論,但再問都係要買, 已經講得好清楚我認無本事, 買唔起第二度。

我唔知有咩引起你不滿/唔高興,如果有我只能講句唔好意思。

馬死落地行, 我開帖只係希望有住嘉湖的朋友可以分享下, 死症都好睇下有咩辦法就到就就。

阿風 發表於 2020-7-1 20:35

dominickwok 發表於 2020-7-1 15:06
我都係鑽石廳 ... 我就訂造個三角形(實際上係五角形)嘅地柜放電視和 AV equipment,咁剩返嘅位就會係一個 ...

如果鑽石廳夠大, 其實網上都有唔少方案拉番直, 可惜嘉湖鑽石廳唔大...

師兄應該唔係嘉湖人?

嘉湖如果放三角形地柜, 因為要就走廊位, 橫度比較窄,放 LCR都比較勉強, 如果要放投影幕, 應該好細 {:1_247:}

avsuperman 發表於 2020-7-1 23:46

玩超短距得嗎,喇叭可玩细隻或衛星

goldberg0083 發表於 2020-7-2 00:11

嘉湖山莊梗係可以玩av啦, 我廿幾年前都係住嘉湖5期
問題係唔係走廊嗰邊擺電視,係走廊位置擺梳化 , 雙人梳化 擺喺走廊前少少 造成個 長方廳 不過會晏少少走廊, 對面就可以擺投影幕或者電視
藍色係投影機位置
紅色可以做個三角櫃 放東西
黑色係喇叭
黃色喺2人梳化
咁樣擺法5.1.4都玩到, 如果咁樣擺太太都話可能反對,咁就唔係地方問題係你有冇盡力爭取
用手機畫圖 只供參考{:6_136:}

goldberg0083 發表於 2020-7-2 00:25

阿風 發表於 2020-7-1 20:35
如果鑽石廳夠大, 其實網上都有唔少方案拉番直, 可惜嘉湖鑽石廳唔大...

師兄應該唔係嘉湖人?

咁樣擺發應該可以最小放到80至90吋投影

sanlamsan 發表於 2020-7-2 01:37

前嘉湖住客路過,同意上面ching格局,訂做三角架/儲物櫃/飾櫃頂住梳化,不過會同對面住户面對面!我以前就訂做三角形地櫃,(果陣用5.1迷你喇叭)無玩投投!

HD_2 發表於 2020-7-2 05:17

JBL BAR 9.1 真無線環繞5.1.4
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 嘉湖鑽石廳 - 有無朋友知道點安到 5.1.4 同投投....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。