alleelarry 發表於 2020-5-12 20:30

HKSGIRORO 發表於 2020-5-11 23:23
我都有開過D DV片睇過呀,不過未識得set,第一眼覺得棘眼😅同埋d 色好warm好黃
不過細節位真係無得輸,我 ...

過 warm 的話,我估你係開左 Netflix Calibrated Mode,可以試下熄左佢{:6_142:}

alleelarry 發表於 2020-5-12 20:34

arcll 發表於 2020-5-12 12:16
始終HDR係成套戲劃一去調色, 一定差過DV格格調

而家好多片都係 HDR10,HDR10+ 同 DV,純 HDR 已經少見!

HKSGIRORO 發表於 2020-5-12 20:48

alleelarry 發表於 2020-5-12 20:28
自從高人指點 Bias Light 呢個方法之後,基本上睇咩都可以熄燈,因為電視機後多左光既來源,刺眼不再,而 ...

唔好意思,新手問題多😅
請問backlight 係對應邊個選擇?brightness? Black adjust?
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x950g/settings

另外我無開Netflix calibrated mode🙂不過之前有人話色溫校expert1,所以先咁黃🙊

yuppi 發表於 2020-5-12 22:43

唔好意思,新手問題多😅
請問backlight 係對應邊個選擇?brightness? Black adjust?
https://www.rtings ...

如果睇DV Netflix,吾開 Netflix calibrated mode 之後可以揀 DV,柔和 mode,效果好過 Netflix mode

alleelarry 發表於 2020-5-13 17:59

唔好意思,新手問題多😅
https://www.rtings ...

都要睇個人喜好,無話咩一定係好,最緊要自己睇得順就可以,色溫的確係產生偏黃現象,找一個自己舒服的便是了!

gamma 發表於 2020-5-14 23:13

今晚看了terminator dark fate,都頗多dark screen,冇a b 比較下,還可以,但subtitle 太光導至blooming,最後索性off subtitle

JP1 發表於 2020-5-15 19:24

avsuperman 發表於 2020-5-10 15:23
現用65吋玩switch,只會越大越靚,用投影升频至4k玩ps4100吋,玩得更加投入,如果大就鬆,仲點會出大電視 ...

睇黎65吋玩Switch應該無問題。

JP1 發表於 2020-5-15 19:38

gamma 發表於 2020-5-11 13:30
我55",距離tv 10'左右,就算720p, 只要bit rate 唔太差,都可以接受

睇黎55吋 720p睇動畫都冇問題。

andylau.com 發表於 2020-6-1 18:00

其實用PS4打機, 係咪配返SONY TV最好呢?

WesWan 發表於 2020-6-2 20:03

gamma 發表於 2020-5-12 08:04
我部9000e 唔係特別光,但default setting for me 都是太光要調低dd.tv detect 到hdr 就會max brightne ...

其實 X900 唔會暗喇!雖然 X900E 係最後一代 X900 series peak brightness 破唔到 1,000 nits (~880 nits),但對比番同期 flagship A1 OLED peak brightness 都係~750 nits, 仍然光一截!
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: sony 電視新不如舊?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。