calbee1128 發表於 2020-4-12 16:37

奇怪的中低頻

小弟器材如下:{:12_809:}
Onkyo TX-NR609
Klipsch RB-61II
Klipsch RC-52II
Klipsch RS-42II
Velodyne CHT-8Q用 Tributaries Series 4 Subwoofer Y Cable 接駁
Zidoo Z9S
OPPO 93

AMP設定:
前置BI-AMP,
分頻點設定為:L,R,C 120HZ ;
LFE : Bypass;
Audyssey :OFF;
DynamicEQ: ON @0db;
Dynamic Volume: Light;
Loundness plus: OFF;
Speaker Level: 用音壓計度前置一對統一78db, 中置加左3db, 一對後置統一加左1db.

唔知道點解當睇戲一去到啲中低好強嘅部份嘅時候, 整體聲音就好似縮左入去咁,啲人聲好似俾啲嘢包住左咁同埋啲低頻好似怪怪地... 請教下師兄們究竟邊到地方出錯呢{:12_778:} {:12_798:} {:12_825:} {:12_837:}

MDLP 發表於 2020-4-12 18:06

先熄咗個dynamic EQ
另外分頻点點解會120Hz咁高?

茶母 發表於 2020-4-12 18:18

閂咗dynamics EQ 同Dynamics Volume, LFE set 返120H,

再聽吓有冇改善

calbee1128 發表於 2020-4-12 18:24

MDLP 發表於 2020-4-12 18:06
先熄咗個dynamic EQ
另外分頻点點解會120Hz咁高?

其實我都係睇左一啲utube 教學片去調教,另外我自己本身都真係聽唔出如果set80 同120有啲咩分別

calbee1128 發表於 2020-4-12 18:41

閂咗dynamics EQ 同Dynamics Volume, LFE set 返120H,

再聽吓有冇改善

多謝🙏🏿師兄建議
已將LFE set返120
閂左dynamics 同 dynamics volume
同埋set返啲分頻點去80(THX)

感覺好似冇縮埋一舊

MDLP 發表於 2020-4-12 18:54

再聽吓有冇改善

LFE是否一定120HZ
呢樣有保留
要試清楚
以80Hz分頻計
-6dB除咗影響到60~80Hz相位
另一端一樣影響到80~120Hz
呢一段完全影響到打心口
所以部AVM有得揀係有原因
以我自己做例子
LFE個high cut已經喺80Hz
用80Hz test tone同L/R對啱相位都好
80起至120Hz段sub同LR會至相抵消
要喺係sub仔個xover cut 到去90Hz
先可以sub仔同L/R全頻無互相抵消

calbee1128 發表於 2020-4-12 19:06

MDLP 發表於 2020-4-12 18:54
LFE是否一定120HZ
呢樣有保留
要試清楚

師兄多謝🙏🏿您嘅解說😃 但小弟比較蠢😅唔係好明

MDLP 發表於 2020-4-12 19:13

calbee1128 發表於 2020-4-12 19:06
師兄多謝🙏🏿您嘅解說😃 但小弟比較蠢😅唔係好明

總之dynamic乜乜物物閂哂佢
分頻統一80Hz
之後LFE由80~120Hz試哂
用多幾套戲睇下(一定係Dolby唔係dts)
80/90/100/110/120Hz
聽吓邊個好的

issachar 發表於 2020-4-12 19:55

邊個 youtuber 咁大整蠱呀... {:6_176:}
果 d dynamic 乜乜物物正常唔會開...
crossover 就視乎你 d 喇叭同你聽感去 set... 120Hz 會比較乾淨, 如果你對喇叭出到低頻就可以 set 細 d...
如果你聽唔到分別就 set 120 拎大 d 隻 sub 仔試下 d bass 會唔會多 d...

MDLP 發表於 2020-4-12 20:22

issachar 發表於 2020-4-12 19:55
邊個 youtuber 咁大整蠱呀...
果 d dynamic 乜乜物物正常唔會開...
crossover 就視乎你 d 喇叭 ...

如果set得太高
sub仔會現形之餘
同埋低頻走位方向性會差咗
亦都嘥咗隻6.5低音
而且Klipsch喇叭敏感度咁高
用一隻8寸sub仔
大音壓都唔易追
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 奇怪的中低頻

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。