matt88p 發表於 2020-4-13 11:57

calbee1128 發表於 2020-4-12 18:24
其實我都係睇左一啲utube 教學片去調教,另外我自己本身都真係聽唔出如果set80 同120有啲咩分別 ...

師兄試下用同一段片不斷聽,
其實唔好話80 vs 120, 80 vs 100 都好大分別, 喇叭個厚度好明顯唔同咗.

matt88p 發表於 2020-4-13 12:00

calbee1128 發表於 2020-4-12 23:08
小弟剛剛上網CHECK過自己幾對喇叭個Frequency Response SPEC 資料如下:

RB-61 II: 45Hz-24KHz ± 3dB

Onkyo 609 小弟建議你全部set 80hz, sub 120, 呢個set法基本包冇走雞, 唔會差得去邊!

MDLP 發表於 2020-4-13 15:23

播放器內個DRC
同AVM內個Dolby Drc
兩個都一定要off

calbee1128 發表於 2020-4-13 15:30

matt88p 發表於 2020-4-13 11:57
師兄試下用同一段片不斷聽,
其實唔好話80 vs 120, 80 vs 100 都好大分別, 喇叭個厚度好明顯唔同咗....

多謝師兄建議{:12_752:} 試左好多次 80vs120 & 80vs100 , 都係覺得80vs120係最好, 啲聲音嘅質感,力量感都好啲

calbee1128 發表於 2020-4-13 15:33

MDLP 發表於 2020-4-13 15:23
播放器內個DRC
同AVM內個Dolby Drc
兩個都一定要off

想請教吓師兄呢兩個係咩嘢嚟, 實質有咩影響{:12_752:}等小弟學多樣嘢{:12_739:} 感謝感謝{:12_752:}

calbee1128 發表於 2020-4-13 15:37

bbsai 發表於 2020-4-13 11:39
試試dynamic vol = off

OFF 左 , 初初SET ON 聽嘅時候覺得OK 幾好, 但係熄左佢反而仲覺得動態好左, 中置聲自然返好多, 感謝師見議{:12_752:}

matt88p 發表於 2020-4-13 17:08

calbee1128 發表於 2020-4-13 15:30
多謝師兄建議 試左好多次 80vs120 & 80vs100 , 都係覺得80vs120係最好, 啲聲音嘅質感,力量感都 ...

咁師兄個人係覺得80hz / 120hz邊個好啲?

rach 發表於 2020-4-13 17:23

calbee1128 發表於 2020-4-12 22:31
師兄, 其實小弟已經訂左EARTHQUAKE FF12 而家等到貨, 想請教一下, 新十仔都步後呢啲嘢係咪都要從新再SET ...

我用安記686, Sub仔FF12, Cut80最自然
新十仔run-in一排才會順😉

calbee1128 發表於 2020-4-13 18:04

matt88p 發表於 2020-4-13 17:08
咁師兄個人係覺得80hz / 120hz邊個好啲?

我自己就覺得80好啲

MDLP 發表於 2020-4-13 19:30

calbee1128 發表於 2020-4-13 18:04
我自己就覺得80好啲

可以再試埋全部70Hz
無絕對一定啱不仿一試
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 奇怪的中低頻

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。