tiggerjason 發表於 2020-4-21 21:38

唔好意思因為收機後太忙,以致未能出包膠{:6_162:}
呢次換機是非常偶然的. 因為小弟一向都是飛利浦的鐵粉, 所以一路都是用飛利浦電視, 未換55OLED805之前, 小弟是用大陸版的55OLED901F/T3. 由於當時我見到呢部901F係可以接收香港數碼電視; 再加上係OLED, 所以我差不多係第一批機買入. 要成18000人仔! 貴到嘔{:6_125:} 亦由於心急, 結果出咗事..........
原來大陸版同歐洲差咁遠! 操作系統雖然類似, 但很多功能被閹割, 最經典係HDR不能以HDMI方式接收!? 只能夠以 USB或串流方式啟動.或者很多師兄都以NAS去播4K戲, 咁應該影響不大...... 但實情係唔得嘅!!! WTF!! 這一刻我的心情跌落了谷底{:6_154:} 即是HDR有等如冇{:6_131:}
好啦, 嘅然USB呢條路行唔通, 便唯有打NETFLIX主意啦, 點知原來個OS只支援 Andriod 5.0.0!! WTF 即是裝唔到4K版本的APK!{:6_164:}
HDMI只可以出4K但沒有HDR.......... 而大陸版的OS, 我真的覺得非常討厭.
由於買之前沒有親自試機, 誤信網上廣告, 結果瀨晒嘢{:6_156:}
由於上述種種的不快, 令我有換樹的意念. 但奈何由於其他牌子港版不便宜及剛換機不是很久, 再換會冇命, 所以只係KEEP住留意市場動態便算.........
就係上個月, 一次偶然情況下識到一位朋友, 佢識人可以直接從飛利浦電視工廠內攞到歐洲頂級版, 而且價錢唔貴!{:6_139:}
幾經掙扎, 我終於下定決心換機, 初時, 我是買 55OLED803的, 因為價錢太吸引!{:6_134:}
點知俾訂後, 第二日同我講啱啱有部2020年款的 805有多, 問我要唔要? 仲要係現貨, 唔使等!!!{:6_121:}
我二話不說即轉! 佢話呢部機原先係出口歐洲作市場推廣用, 但某啲原因留下來.

言歸正傳, 呢部805最大賣點係AI, 而且 Andriod 係9.0, 內置最新版本 NETFLIX, 一天光晒! 而且內置播放器可以直讀ts file! 真係爽死{:6_127:}
喇叭方面當然冇, 有內置B&W SOUND BAR 的 934或984咁正啦. 基本OK, 但唔好期待 呢個RMS 30W的拾仔會有乜野驚喜{:6_136:}
畫面方面, 唔知點解, 我搵極都搵唔到點樣啟動 AI畫面功能 {:6_147:} 而說明都冇講........ 我朋友話可能到正式發售時會有多啲資料.
而畫面的設定非常豐富, 當中有一個功能係可以把SDR信號轉成HDR! 我老闆話畫面立體咗, 個女都話唔同咗{:6_174:}
今次換機行動非常滿意. 希望可以捱多幾年!

coffee430coffee 發表於 2020-4-21 22:00

其實係咪即係外國型號嘅(854/804)機背有喇叭。。。
佢機背D燈光效果真係好正{:1_326:}

tiggerjason 發表於 2020-4-22 10:05

coffee430coffee 發表於 2020-4-21 22:00
其實係咪即係外國型號嘅(854/804)機背有喇叭。。。
佢機背D燈光效果真係好正 ...

804係2019年的款式。同803最大分別係支援Doby Vision. 而且CPU係第五代,快啲。

tiggerjason 發表於 2020-4-22 19:58

飛利浦電視的背光燈效果,係一樣毒性好強的feature. 用過番唔到轉頭

vincent369 發表於 2020-4-22 20:10

恭喜師兄,好可惜Philips 高階機只著重歐洲,好似Toshiba 只重日本...

tiggerjason 發表於 2020-4-22 22:14

vincent369 發表於 2020-4-22 20:10
恭喜師兄,好可惜Philips 高階機只著重歐洲,好似Toshiba 只重日本...

我真係唔係好明飛利浦的Marketing 班人諗咩,只要做好亞洲市場,大把錢搵🧐

vincent369 發表於 2020-4-22 22:54

tiggerjason 發表於 2020-4-22 22:14
我真係唔係好明飛利浦的Marketing 班人諗咩,只要做好亞洲市場,大把錢搵🧐 ...

師兄,冇辦法,供過於求,睇下部Phillips 70寸水機香港6仟有找...舉步維艱...

tiggerjason 發表於 2020-4-23 10:12

vincent369 發表於 2020-4-22 22:54
師兄,冇辦法,供過於求,睇下部Phillips 70寸水機香港6仟有找...舉步維艱... ...

這些都是低型號的LCD/LED TV,差好遠

miipp 發表於 2020-4-24 00:40

有攻大陸市場, 1111/618 活動時幾千蚊人仔一部 (時款 OLED), 我同事早兩年買左用得好 happy.

tiggerjason 發表於 2020-4-24 12:16

miipp 發表於 2020-4-24 00:40
有攻大陸市場, 1111/618 活動時幾千蚊人仔一部 (時款 OLED), 我同事早兩年買左用得好 happy. ...

但國行版本同歐版差太遠了。我是用家,兩個版本用過,感受最深。歐版是面向國際的最高版本,同大陸版冇 Google Play Store, Netflix. 自帶大陸版的apps 使用上,又會因Ip address 問題又開唔到。搞到一肚氣
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7
查看完整版本: 可能是世界第一部流落民間的飛利浦 - 55OLED805

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。