hellolee 發表於 2020-4-9 00:57

Zidoo Z9s Movie Wall

各位ching,

小弟仲用緊12年前嘅M3用得好地地, 但近年嘅 BD menu開始display唔倒, 其他HD聲效都解碼到(當然唔支援新聲效), 3年前用過嘅Onkyo 706又壞左, 跟住換左Pioneer Lx501, 如果而家買過隻新media box, 建唔建議買呢隻? M3都support movie wall, 用開Zappiti, 覺得幾滿意, 呢隻自身都有movie wall, 但有冇英文介面, 唔要中文。另外電影及劇集資訊係咪黎自 IMDB, TVDB等等?

唔該哂!

toms110 發表於 2020-4-10 11:43

師兄用緊Zappiti? 請教一下原盤係咪掛唔到外掛字幕?

hellolee 發表於 2020-4-11 00:30

toms110 發表於 2020-4-10 11:43
師兄用緊Zappiti? 請教一下原盤係咪掛唔到外掛字幕?

掛到,秘訣係字幕檔名要同你播嘅 media 檔一樣嘅 filename

toms110 發表於 2020-4-11 08:02

hellolee 發表於 2020-4-11 00:30
掛到,秘訣係字幕檔名要同你播嘅 media 檔一樣嘅 filename

我意思係原盤,即係ISO、BDMV,試過唔得。。。

toms110 發表於 2020-4-11 12:19

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 09:44
即係你個iso或Bdmv檔乜名,個字幕檔改返同一個名後加.srt尾就得

師兄,我係由A5上Zappiti SE,我都以為係同A5一樣改返同一個名咁簡單,但事實係套戲開始時按字幕選單是見不到外掛字幕的選項,亦都電郵過官方詢問,官方回答暫不可以,請問師兄係用邊個型號?

toms110 發表於 2020-4-11 16:15

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 14:23
全部media playre都係咁用,唔得就係Zappiti問題!可以當垃圾了🤭我用過Ziddo Z10同Egteat A5.現用A11同M ...

師兄你有用過Zappiti? 可能我真係有問題啦, 但我都唔係第一日用呢啲機, 如果樓主不嬲睇開.mp4或.mkv就真係可以靠改名出外掛, 但我試咗幾個方法套入ISO同BDMV原盤都唔得, 問埋官方獲回覆都確認埋"暫不可以", 咁樓主話得, 我梗係直接請教佢啦, 難道師兄話得但未試過, 我又信你?

toms110 發表於 2020-4-11 16:21

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 14:23
全部media playre都係咁用,唔得就係Zappiti問題!可以當垃圾了🤭我用過Ziddo Z10同Egteat A5.現用A11同M ...

Egreat, Zidoo, Dune我都用過, 掛字幕完全無問題, M9702無Movie wall所以無興趣, 但以上俾子我都識外掛字幕, 係Zappiti新近推出機款"我唔識"

toms110 發表於 2020-4-11 16:57

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 16:34
唔係叫你信我、只不過乜機都係咁掛,
你用過咁多牌子都識掛,咁相信唔係你問題啦,而且你都問過zappiti官 ...

呢個法國牌子, 我遇到字幕問題後, 不斷上網搵料, 發覺佢介紹得好隱晦, 只不斷介紹內裡用料同海報牆, 完全無提過我遇到嘅問題, 就算有其他網主同Youtube介紹都係輕輕帶過, 無講實點做到, 講講下仲講咗用網頁版本掛到, 所以我先懷疑佢跟本仲未得, 畢竟真金白銀買入, 之前用咗有十年以上嘅不同大陸品牌都無呢個問題, 點會諗到今時今日仲咁流? 我都好希望呢個係我嘅問題........{:6_223:}

hellolee 發表於 2020-4-12 09:51

我諗大家都攪錯一樣野,字幕檔跟Zappiti係兩樣唔同嘅野,完全無關係,如果BDISO 或 BDMV要播外掛字幕,就M3而言,首先要M3 upgrade 到某個 firmware 先 support,好了,如果 firmware support,BDISO 的話將字幕檔改同 ISO 同一名 (extension 當然唔同),如 BDMV 將字幕檔改做 index 名 (例 index.srt or index.ass)放在 BDMV folder 內,最後播片時唔可以用 BD menu play,要以 playlist 揀返主 track 去 play就得。

hellolee 發表於 2020-4-12 09:57

但講左咁耐已經有5個以上回覆都係離左題,究竟 movie wall 可唔可以全用英文介面?而攞返黎影片資料都係英文?其實應該好多人用呢隻機嫁?!
頁: [1] 2
查看完整版本: Zidoo Z9s Movie Wall

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。