DragonI 發表於 2019-8-30 09:50

真好笑,如果碟壞了就當緣份盡, 咁都你講得出嘅。我就一定back up, 幾百蚊買隻碟, 我就冇你咁瀟灑。
Buy Rip Sell/Keep 是常識,前題是正版及不分享給其他人。除非有新法例如rip碟自用是犯法。

allen89 發表於 2019-8-30 11:00

DragonI 發表於 2019-8-30 09:50
真好笑,如果碟壞了就當緣份盡, 咁都你講得出嘅。我就一定back up, 幾百蚊買隻碟, 我就冇你咁瀟灑。
Buy ...

師兄要是真金白銀買咗,不作分享(純自用),或同人交換檔輸出,備份後keep 返碟唔放二手唔覺有問題 ,當中只涉及版權問題是否容許,但有比錢買肯定已非盜版。謝謝支持正版,我的本意只是呼喚盜版對電影業破壞。

關於備份,我有近1500以上CD,2000隻bluray ,uhd, dvd以上影碟,LD仲有2佰(冇機),可能有抽濕,廿年壞了約十隻倒,唔計絕版,$300x10=$3000,   莫計花錢在電腦,和購硬碟,3千蚊比起仲要花唔小時間。硬碟不斷抄寫一樣有壞風險和要保養非天長地久,非百分百安全,見buzz d post死過唔小隻HD,咁可能又要雙重備份。在地庫大舖聽過一位客戶一次訂回美版所有高達,佢就係因為single備份完D碟放哂二手,兩年後HD瓜咗。某Q都冇哂,備份成本對我的碟量肯定大於$3000。有碟我又唔洗播檔。自覺唔值得。備份的成本同保險保費理念相近。

消費行為只是個人價值反映,沒有對錯,師兄有自己玩法想法有自由,像我有4K出,片岩就升級換,像4K版marvel 23 咁,如像我數佰古典cd假如壞一隻半隻,除非是至愛當然重購,每月也有新出或新版本新片新歌新人,真係唔介意,消費品,人每人慾望不同,物質我自己真係唔須要天長地久。以前簡而清先生也是黑膠收藏家,人一走便冇意義。當時感觸很深之後有D覺悟,珍惜當下。今日像我看電影,音樂都想盡量試下新作。唔鍾意咪放二手,唔想不斷重複(重播)之前感覺,非今日我所求。珍惜愛的東西是好事如師兄的備份。反盜版(零付版權費)也是因為真心愛電影和音樂非挑釁。是想人正視盜版行為的破壞想音樂/電影行業繼續生存下去。

KwongD7689 發表於 2019-8-30 20:26

anakinowen7 發表於 2019-8-29 18:53
依個係海關俾ge回覆,應該俾到一個清晰啲ge答案俾各位師兄。

根據海關回覆

將複製左的內容出售/出租先違法,簡單講只要無流出俾第三者就唔違法啦

而實體店結業,除左無人買碟或樓上討論的複製/盜版問題外,租金問題恐怕更影響店舖生存,香港租金問題一直困擾各行各業,甚至乎大企業分店亦會選擇結業另覓新店還化算

SonSon 發表於 2019-9-23 13:05

allen89 發表於 2019-8-29 11:45
同意師兄,一面吸著煙叫人戒煙故事,以我了解,兩間影視發行商得利和洲立也是76商業合作伙伴。

上星期 ...
allen89兄其實唔駛咁陰謀論或過份解讀既, Google係一向跟據你手機使用習慣, 自動分析用戶興趣及自動追蹤感興趣議題及新聞向你推薦就係咁簡單, 至於為何被刪除貼子係因為樓主要求又係咁簡單啫..............{:6_166:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7]
查看完整版本: rip uhd碟

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。