yungkan 發表於 2019-8-5 09:34

多毛肥 發表於 2019-7-24 11:34
D貼士之前都比曬你了
speaker要set small unless you use standing speaker,YPAO volume OFF
我記得有編 ...

可否也 PM 給我? 萬分感激.

patrickcw 發表於 2019-8-6 11:25

我又要! many thx!!

Diazico 發表於 2019-8-6 17:45

我用緊5100 Y 記前後級,的確-25db 同-20db 有明顯分別,大聲小小係勁好多

JoviLai@G 發表於 2019-8-7 17:03

momolee 發表於 2019-7-25 18:20
超底音我諗天龍先夠勁
不過我追求包圍感 ,先前部馬仔的確唔夠同y 記差好多班...

低音口味是可以在Yamaha調校的

momolee 發表於 2019-8-7 19:15

JoviLai@G 發表於 2019-8-7 17:03
低音口味是可以在Yamaha調校的

係邊度有得較?

eggcake92 發表於 2019-8-11 15:59

可否也 PM LINK 給我? 萬分感激. YAMAHA 1080 用家

多毛肥 發表於 2019-8-12 12:08

人在外地遲了覆各ching ,sorry
已PM各ching,除部份ching只接受友好PM外

MDLP 發表於 2019-8-12 14:34

多毛肥 發表於 2019-7-25 17:59
要ON左TEST TONE後,再去目標聲道校大細聲個位,就會有noise聲
我打PC用-32db,db,睇戲用-24db左右,細聲真係 ...

收返細sub仔個vol再cal過
當sub仔cal個level喺-7dB
vol打机用-32dB
yamaha個sub前級output即係處於-41dB
咁微弱嘅前級輸出訊号
就算加大隻sub仔vol
當然反應亦不似預期

MDLP 發表於 2019-8-12 14:53

看下图
假設主喇叭住0dB
而sub仔個level喺-7dB的話
咁你部前級嘅sub out
就袛有主喇叭pre out嘅1/5

DanielChung@FB 發表於 2019-9-12 01:26

多毛肥 發表於 2019-7-24 11:34
D貼士之前都比曬你了
speaker要set small unless you use standing speaker,YPAO volume OFF
我記得有編 ...

我都啱啱加入Y記,而且係新手,ching可否pm比我
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 第一次用中階Av amp Yamaha RX-A1080

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。