多毛肥 發表於 2019-7-25 01:26

momolee 發表於 2019-7-25 00:30
謝謝
另外我張個超底音較到+4.5 dB 正常哂睇戲打機都
新機始終要摸下先知點搞

個個情況唔同
我cal完係-10db,每聲道加番3db都只係去到-7db(本身高音trim左+4.5db,低音trim+3.0db

momolee 發表於 2019-7-25 15:55

個個情況唔同
我cal完係-10db,每聲道加番3db都只係去到-7db(本身高音trim左+4.5db,低音trim+3.0db
...

不過唔知點解測試喇叭大細聲個項,全部喇叭都無聲
奇怪

momolee 發表於 2019-7-25 16:01

個個情況唔同
...

開住部ps4 黎做測試就發現正常有聲,不過測試聲好細
Ching 通常你開負幾多dB 黎睇戲或打機?
我就開到負33 大約{:6_175:}

ahlic 發表於 2019-7-25 17:44

我係由Y記轉M記再轉返Y記,同師兄你一樣係1080鈦金屬顏色 (通記話黑色斷貨)。誤打誤撞,隻色好好睇,即時想起以前用AXV-2000DSP的日子。

好滿意Y記個種埋身感及通透感,AI功能好實用。我都感到超低音較弱,不求強到打心口,相信不過花時間調較一下會所改善。

多毛肥 發表於 2019-7-25 17:59

momolee 發表於 2019-7-25 16:01
開住部ps4 黎做測試就發現正常有聲,不過測試聲好細
Ching 通常你開負幾多dB 黎睇戲或打機?
我就開到負3 ...

要ON左TEST TONE後,再去目標聲道校大細聲個位,就會有noise聲
我打PC用-32db,db,睇戲用-24db左右,細聲真係出唔到佢特色既包圍感
不過你好似有合併機推LS50,應該唔可以同我直接用Y記推相比

momolee 發表於 2019-7-25 18:20

ahlic 發表於 2019-7-25 17:44
我係由Y記轉M記再轉返Y記,同師兄你一樣係1080鈦金屬顏色 (通記話黑色斷貨)。誤打誤撞,隻色好好睇,即時想 ...

超底音我諗天龍先夠勁
不過我追求包圍感{:6_134:} ,先前部馬仔的確唔夠同y 記差好多班{:6_174:}

momolee 發表於 2019-7-25 18:21

多毛肥 發表於 2019-7-25 17:59
要ON左TEST TONE後,再去目標聲道校大細聲個位,就會有noise聲
我打PC用-32db,db,睇戲用-24db左右,細聲真係 ...

係呀, 我有合拼推一般都唔洗開負30 樓下,太大聲了。。。

多毛肥 發表於 2019-7-25 20:29

momolee 發表於 2019-7-25 18:21
係呀, 我有合拼推一般都唔洗開負30 樓下,太大聲了。。。

我都想推大力啲,但已經冇位塞後級,如薄身合併又有AV Bypass 又有搖控開關,最主要唔好咁貴,又好似冇

ahlic 發表於 2019-8-4 13:14

momolee 發表於 2019-7-25 18:20
超底音我諗天龍先夠勁
不過我追求包圍感 ,先前部馬仔的確唔夠同y 記差好多班...

我熄了YPAO Volume之後,重低音強勁番。整體上,呢代Y記重低音係明顯強勁過以前。

momolee 發表於 2019-8-4 16:39

ahlic 發表於 2019-8-4 13:14
我熄了YPAO Volume之後,重低音強勁番。整體上,呢代Y記重低音係明顯強勁過以前。 ...

其實個底音我收貨,我聆聽環境唔大,y 記好岩我{:1_253:}
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 第一次用中階Av amp Yamaha RX-A1080

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。