rchan0901 發表於 2019-5-17 23:29

P記 LX901 日常音量大小

之前用天龍X5200, 平日開VOL大約30幾已可以 (不會開太大聲FUN機的),近日轉會P記901, 暫時只行了自動CAL一次,看平日看開的片及打機,不知何故聲音要校到20幾才有以往的效果,但鎗戰及打鬥時又好似會過大(我自已不習慣),不知是實際會這樣,還是我有野SET錯,請各大大指點。

matt88p 發表於 2019-5-18 00:26

Loudless management on or off??
同埋每個牌子嘅音量係唔一樣, 先鋒嘅-18已經叫大聲, 其他牌子有啲可能要去到 -10 先等於先鋒-18音量, 所以呢個好難準則

Yukisonny 發表於 2019-5-18 06:58

Loudless management on or off??
同埋每個牌子嘅音量係唔一樣, 先鋒嘅-18已經叫大聲, 其他牌子有啲可能要 ...

88兄,咁究竟AVM的聲量控制究竟是有什麼準備呢?為何每個品牌的音量又是不一樣呢?咁究竟度pink noise又是否同音量有關逴呢?

Yukisonny 發表於 2019-5-18 06:59

同埋每個牌子嘅音量係唔一樣, 先鋒嘅-18已經叫大聲, 其他牌子有啲可能要 ...

咁請問實際loudness management 作用是什麼??

matt88p 發表於 2019-5-18 11:49

Yukisonny 發表於 2019-5-18 06:59
咁請問實際loudness management 作用是什麼??

其實可以講基本係for你夜晚用, 大動態減少, 細動態加大, 靜態會清楚啲, 但係大動態嘅時候會覺得冇咁過癮.

Yukisonny 發表於 2019-5-18 13:16

matt88p 發表於 2019-5-18 11:49
其實可以講基本係for你夜晚用, 大動態減少, 細動態加大, 靜態會清楚啲, 但係大動態嘅時候會覺得冇咁過癮. ...

Thx for your reply!小弟是home theatre新手,不是太明,或許我再了解消化下先!但是至於音量準則如何呢?為什麼部部機也有差異呢?

matt88p 發表於 2019-5-18 15:04

Yukisonny 發表於 2019-5-18 13:16
Thx for your reply!小弟是home theatre新手,不是太明,或許我再了解消化下先!但是至於音量準則如何呢 ...

唔好客氣, 我都係新手
其實音量準則真係冇得講
等於你買sony同samsung電視,
Iphone同Samsung,
嗰啲speaker音量都唔一樣啦{:1_262:}

Yukisonny 發表於 2019-5-18 16:53

matt88p 發表於 2019-5-18 15:04
唔好客氣, 我都係新手
其實音量準則真係冇得講
等於你買sony同samsung電視,

Thanks for your quick response!!
睇師兄你器材及出post,絕不像新手,直頭是羡煞旁人!我都是見到你的JBL後一於死跟,入了D幾千蚊的JBL!
不過敬請大師勿見笑小弟對電話及電視的無知愚蠢,而小弟對日本合併機的操控及調校真的零知識,真的未用過!不過以我所用的機器,volume到0dB就是度pink noise後的reference volume,這個不知是否有錯呢?所以才引發到master volume是否都有準則云云!見樓主描述的內容,也想作一份子討論下罷!
請勿見笑新手的無知

matt88p 發表於 2019-5-18 16:56

Thanks for your quick response!!
睇師兄你器材及出post,絕不像新手,直頭是羡煞旁人!我都是見到你的J ...

師兄絕對唔係新手
我見你講緊連多夫+krell就知咩料
高手中嘅高手!

matt88p 發表於 2019-5-18 16:56

睇師兄你器材及出post,絕不像新手,直頭是羡煞旁人!我都是見到你的J ...

我亂嚟千祈唔好跟
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: P記 LX901 日常音量大小

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。