小瑟 發表於 2019-5-15 08:10

【睇咩先?】Apple新TV app今日推出 iPhone/iPad/Apple TV連Samsung電視都用到
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190514&s=10829392&a=59600236

alan_wyl 發表於 2019-5-15 18:05

其實dolby vision 係咪真係非要不可?
總覺得HDR遠比 DV要來得普及。

siukeung 發表於 2019-5-15 19:27

我不知是否有理解錯,hdr10+其實也可說成samsung的dolby vision,基本上同屬hdr改進技術,因為samsung有能力自主開發來對阬,這樣就不用給牌費dolby,不過dolby有其業界優勢,在起步時較快較多被電影公司接受而採用,但由於hdr10+不用牌費,開始多電影公司與發行用,而硬件聯盟亦有pan記,sony又食兩家茶禮,因此前景不會比dv遜色。

小瑟 發表於 2019-5-15 21:00

呢個真係要睇出碟既情況, 依家有DV的好似係華納, 而HDR10+就有FOX, DISNEY就只行HDR, PARAMOUNT就DV, 其實依家都仲係HDR食哂的, 當然仲有 NETFLIX, APPLE TV, 呢D都係行DV, 但其實最終HDR都係一定行哂, 而且 QLED 係色彩上同可視角都好好, 而且真係夠哂光.....一夠光, 好多野都可以調得返出來, 可塑性相對就好高呢~

小瑟 發表於 2019-5-15 21:03

siukeung 發表於 2019-5-15 19:27
我不知是否有理解錯,hdr10+其實也可說成samsung的dolby vision,基本上同屬hdr改進技術,因為samsung有能 ...

你都岩, Sony 同 Panasonic 都可以食哂二味, 同埋好似黎緊既 Amazon 的串流電影都會用HDR10+做主要技術, 而且 IMAX 家用制式都係行 HDR10+的, 可見依家黎緊HDR10+都會幾多動作呢~

jerryhayashi 發表於 2019-5-15 22:21

Samsung QLED Q900R 真係一部未來嘅電視,到現在為止,Q900係一部集合LED 同OLED優點於一身嘅電視,仲加埋AI處理器嘅加持,令所有來源及DVD有如此情度的升級實在有驚喜,另外接近180度嘅可視角度真係做得好好,同埋最印象深刻嘅係佢嘅防反光技術令影像顏色黑位都更有層次,當時見到真係嚇一跳。對於我一心昇級換OLED嘅我,現在已經將目標放在這部Samsung QLED Q900身上,希望可以早日帶它回家,最後多謝post76同三星舉辦這次話動以及Anthony的用心調色和技術分享,希望以後可多D機會參加這些活動,謝謝。

alan_wyl 發表於 2019-5-16 12:14

小瑟 發表於 2019-5-15 21:00
呢個真係要睇出碟既情況, 依家有DV的好似係華納, 而HDR10+就有FOX, DISNEY就只行HDR, PARAMOUNT就DV, 其 ...

完本都諗住買SONY新OLED機,但昨日去睇過SAMSUNG Q80R,又真係唔差,話明PANEL十年不燒烘,好吸引。
55吋價錢賣23 -24K,凶宅仲有trade in 舊機,攪到心郁郁{:6_122:}

wil-wil 發表於 2019-5-20 15:13

有回覆本帖分享到活動時感受嘅版友,我已經會員通訊 (PM) 提供左色彩管理學專家 Anthony Lee 嘅 Samsung 調機小工具,如有有遺漏請通知我補發!!

而最有"HEART" 嘅 12 位版友可得到 2018 DTS 4K UHD 試機碟一隻嘅遊戲,將於今星期六 25/5 23:59 分截止,未回覆嘅繼續回帖分享到當刻,下星期會公布!!

hyperecho 發表於 2019-5-21 17:02

我還記得於60~70年代年幼時,家中沒有電視機,要看電視節目就得到街上電器舖或別人屋企門外觀看,有影無聲也是看得開心興奮,當時,我已立志長大後要爭氣,自已家中一定要有一部電視機。{:1_332:}

我看電視節目的興趣隨著成長而增加,家中電視機由黑白轉彩色…17”~32”~47”~55”細電視機轉大電視機…厚身電視機轉薄身電視機…標清轉高清畫面…3D+UHD 4K,其後更先後添置720p, 1080p和4K Laser投影機,以彌補年幼時的不足,不斷追求視聽的享受。當時3D和 UHD 4K電視仍未十分普及時,每當有親朋戚友到訪,看見他們欣賞到家中UHD 4K和3D電視的畫面之後而讚嘆不已時,內心不其然湧出優越感和滿足感啊!{:1_253:}

隨著電視機再由UHD…OLED…QLED更上一層樓,更換電視機的心癮又再次挑動起來,不時希望買一部大過55” 的4K/8K大電視,分擔一下家中100” 畫面的投影機的工作。然而,現時市面推出的新款OLED和QLED電視,大都不再內置3D功能,這一點令到家中一大堆的3D Blu-ray碟不能盡情發揮所長,也令我對更換電視機的意向裹足不前。{:1_332:}

當天出席了Post 76玩樂網安排的「Samsung QLED 8K/4K 搶先睇真啲體驗會」,能成為全港第一批觀眾可優先親眼看到Samsung 首部 75吋QLED 8K Flat Smart TV Q900R 電視機的真身及其8K超高靚畫質,確實令人興奮和留下深刻印象!{:1_344:}

體驗會由小瑟以生動有趣的手法介紹Q900R的特式和强項,令現場氣氛變得輕鬆和熱爆,Samsung的代表和 CAL 機專家「色魔」Anthony Lee的專業介紹,再以Oppo播放機演示真8K片段和經升頻後的DVD, Blu-ray , 4K片段,加上經Q900R內置的Quantum 8K 量子 AI 處理器和HDR10+ 動態 HDR 影像技術,進一步提升畫質後而播出的超靚畫面,無論從遠、近或旁邊觀看,都能顯示暗位細節、艷麗色彩和極高細緻度和銳利度,超讚啊!{:1_326:} {:1_326:} {:1_326:}

惟望Samsung能推出有內置3D功能的75吋或以上的QLED 8K大電視給我們有更高要求的用家選購,價錢可以親民一點就更理想了!{:1_254:}

eddylaw 發表於 2019-5-21 19:00

wil-wil 發表於 2019-5-20 15:13
有回覆本帖分享到活動時感受嘅版友,我已經會員通訊 (PM) 提供左色彩管理學專家 Anthony Lee 嘅 Samsung 調 ...

已pm
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: Samsung QLED 8K/4K 搶先睇真啲體驗會 (會後討論)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。