Mosque 發表於 2019-2-22 00:20

keithlin 發表於 2019-2-22 00:36

Mosque 發表於 2019-2-22 00:20
呢部是純後級,不是2ch amp

其實有咩分別?小弟只係玩左三四個月嘅新手,扒左好耐文都仲係未搞得清楚後級同2ch amp有咩分別,運作同功用上有咩唔同 {:1_331:}

timy 發表於 2019-2-22 00:50

師兄天龍用乜電線?用日本造跟機缐比較厚聲,喇叭線用14awg以上銅線比用qed較合適, 不過推你對前置真係唔係好夠力!
自己都用天龍,但從不覺得溥聲,只覺剛好適中!

keithlin 發表於 2019-2-22 00:54

timy 發表於 2019-2-22 00:50
師兄天龍用乜電線?用日本造跟機缐比較厚聲,喇叭線用14awg以上銅線比用qed較合適, 自己都用天龍,但從不覺 ...

用緊佢原裝跟來果條電線。請問師兄用邊條銅線?

timy 發表於 2019-2-22 01:00

keithlin 發表於 2019-2-22 00:54
用緊佢原裝跟來果條電線。請問師兄用邊條銅線?

喇叭線用緊belden 5100up 14awg, 想豐滿啲可試5000up 12awg

timy 發表於 2019-2-22 01:05

跟機嗰條電缐真係幼得可憐,蕊得0.75mm,用1mm或1.25mm比較好,但太粗又怕低音肥高音少!日本原庄跟機缐用1.25mm.

MDLP 發表於 2019-2-22 01:32

keithlin 發表於 2019-2-22 00:00
呢部機得唔得? 我見香港買差唔多成萬蚊,但amazon 平好多
https://www.amazon.com/NuForce-STA200-160- ...

唔好药石亂投
nuforce咪仲薄聲

MDLP 發表於 2019-2-22 01:35

timy 發表於 2019-2-22 01:05
跟機嗰條電缐真係幼得可憐,蕊得0.75mm,用1mm或1.25mm比較好,但太粗又怕低音肥高音少!日本原庄跟機缐用1. ...

日本本土機當然比出口版電線粗
同一耗電量
110V係低電壓高電流
220V係高電壓低電流
高電流一定比低電流所用電線粗

ChakyBruce@FB 發表於 2019-2-22 02:24

睇多d post 真係學到好多野??????

ChakyBruce@FB 發表於 2019-2-22 02:48

keithlin 發表於 2019-2-22 00:36
其實有咩分別?小弟只係玩左三四個月嘅新手,扒左好耐文都仲係未搞得清楚後級同2ch amp有咩分別,運作同 ...

A) Pre amp - 前級 - 聲音訊源處理+訊源選擇+ 訊源放大
B) Power amp - 純後級- 只是負責功率放大來推動喇叭
(A) + (B) Int amp - integrated amp 綜合擴大機- 聲音訊號處理 + 功率放大
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 喇叭聲感覺單薄

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。