alanstar 發表於 2019-2-9 21:14

尋找完美HDR Youtube player之旅

2019年終於頂唔住換咗4K投影機,嘩發覺自己同世界脫咗節,原來家陣d 低階DLP 4K都咁打得...

Well跟住玩機熱情番晒黎,除咗睇碟,開始尋找方法係projector播Youtube HDR片。

自己一直用Shield TV睇Youtube, 呢部機非常強,2015機,到今時今日仲keep住有新OS update,hardware仲係好夠力,睇60p 片非常流暢。不過始終係舊機,hardware唔support YouTube VP9 codec,出唔到HDR...

有Apple TV 4K,不過Apple 唔support VP9, 又係睇唔到

部 UHD player LG U970有 Youtube app, 解到4k同HDR, 不過60p 片非常唔流暢

部 Zidoo Z9s裝唔到official 版YouTube,不過裝到3rd party Smart YouTube TV。可惜HDR解不到之餘,60p 片都唔流暢

PS4 Pro, 解唔到HDR

好,想換咗部LG UP970好耐,平平地上Amazon入部Sony X700試吓。一星期唔洗送到屋企。部機好過LG U970,解到4k同HDR, 不過60p 片都係有唔流暢情況... (另,我證實左X700隻120V~牛係插到220V {:1_352:} )

最後入咗部小米盒子 S。不嬲對呢類大陸盒子無好感,不過呢部原生Android TV OS,又support HDR,平平地代替部Shield TV都好... 即試Youtube,HDR都係唔得{:1_331:} 好在裝到 Smart YouTube TV,解開Google封印,依家終於係projector睇到流暢HDR 60p片。成個人舒服晒{:1_253:}

電視4K HDR自己有咗幾年,舊年upgrade埋OLED, 但係一路唔覺得HDR好重要。反而依家睇projector,有同無分別非常大

raylee 發表於 2019-2-9 22:09

我又試下ZIDDO X20 播4K YOUTUBE先

winwin133 發表於 2019-2-9 23:06

低階4k DLP 洗唔洗十皮?

alanstar 發表於 2019-2-10 01:04

上世代玩Sony SXRD, 碟機就用Oppo 105D... 一直等Sony出部size易入屋d嘅4K,等極都未有,Oppo仲收左皮添。 現在回頭已是百年身,諗住平平地入部UHD51 止住咳先,點知一試驚為天人,真正燒鵝味道。依家部機+Zidoo同X700我已經玩得好開心。

frankiepoon 發表於 2019-2-10 01:40

小米盒子S升左Android TV 8.0都唔得?
btw, 其實用Chromecast Ultra都得

alanstar 發表於 2019-2-10 08:53

Google唔放HDR比d盒子用。其實PS4 Pro有一排解到HDR, 後黎都被移除咗。
Chromecast ultra係最後方案... 不過Cheomecast睇片係咪一定要用另一部device射過去?直接有UI簡片睇好似方便d

vchai 發表於 2019-2-10 13:38

{:6_183:}如果有多部機去做 mirror cast 諗唔到有咩分別{:6_136:}

chingon 發表於 2019-2-11 10:22

路過想請教下,youtube 有咩 HDR 內容睇?
我見都係得啲 video demo 片 .....

alanstar 發表於 2019-2-11 18:25

chingon 發表於 2019-2-11 10:22
路過想請教下,youtube 有咩 HDR 內容睇?
我見都係得啲 video demo 片 .....

就係睇demo片... 可能我真係幾無聊{:6_122:}

alanstar 發表於 2020-1-9 21:20

Cyber Monday入咗Shield TV Pro, 依家又update吓呢個post先。
首先,我買咗先知Shield TV Pro 2019都係唔support VP9 - 即Youtube HDR都係無睇唔到。算,其實youtube真係無幾多條HDR片睇。

想用Shield TV Pro + Kodi replace 個Zidoo Z9s睇4K/HD files。開機兩日,我就記起Shield TV 2015其實都有d麻煩野{:1_331:}... 個Rec2020 color space係我部電視到map 錯色,點都教唔到。Shield TV Pro 2019原來仲係咁,不過依家多咗個option比你決定用唔用個709 2020轉換。我個case, LG電視要關,Optoma projector要開... anyway都叫攪到,OK pass。(呢方面Apple TV 4k做得好好,零問題)

Netflex 出Dolby vision同atmos,好過2015 version九條街。

Kodi睇file基本上滿足到我。Video wall, play video, 字幕, Zidoo做到的佢都做到,而且順暢好多。

不過,最後Zidoo重要留低,因Kodi 唔support play 3D file
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 尋找完美HDR Youtube player之旅

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。