Billyfish 發表於 2019-1-30 18:24

我想問佢cal完如果負數負得多,會減弱動態?
幾多先叫負得多?

咁嘅情況我應該將所有ch一齊推返高啲?{:6_141:}

如果全部推哂去正數又有咩影響{:6_141:}

matt88p 發表於 2019-1-30 18:34

ChingPang@FB 發表於 2019-1-30 15:28
其實最唔明 我之前個老爺606 我只係auto cal 之後什麼也沒有再調過,已經比而家個4500感覺好好多,尋晚較 ...

師兄你真係好心機, 駁嚟駁去!!

matt88p 發表於 2019-1-30 18:34

ChingPang@FB 發表於 2019-1-30 15:28
其實最唔明 我之前個老爺606 我只係auto cal 之後什麼也沒有再調過,已經比而家個4500感覺好好多,尋晚較 ...

雖然我自己都唔係好buy阿特斯, 不過我真心建議師兄聽 多一排, 等部機開下聲先!

Billyfish 發表於 2019-1-30 18:35

呢個係cal完出嚟嘅數
有冇問題{:6_141:}
有冇地方可以改進{:6_141:}

不過cal完出嚟我有自己郁過,除咗中置之外全部推高哂,變相中置細過前置4db{:6_136:}
因為中置太搶
天花喇叭都有再推大啲

matt88p 發表於 2019-1-30 18:39

MDLP 發表於 2019-1-30 15:28
其實唔使一定追求75個db
只要所有聲道平衡在同一個音壓就可以
所以唔使信要用乜嘢音壓計

"因為隻隻喇叭個頻率曲綫反應都唔一樣
無論用avm支咪或者音壓計度到係75個db
都唔代表用耳仔聽出嚟係同一高壓"

呢樣嘢我絕對認同, 我真心試過全部都用曬75db, 自己兩個唔同環境都試過, 結果出嚟surround耳筒咁......
我覺得用完數據調校之後, 始終都要用耳仔去聽, 聽完正常一定有嘢要改動.

matt88p 發表於 2019-1-30 18:42

呢個係cal完出嚟嘅數
有冇問題
有冇地方可以改進

負數太多, 要搞搞

shenmue_ki 發表於 2019-1-30 19:00

matt88p 發表於 2019-1-30 18:42
負數太多, 要搞搞

我都想知如負得太多要怎樣攪?

小瑟 發表於 2019-1-30 19:31

呢個係cal完出嚟嘅數
有冇問題
有冇地方可以改進

AUTOCAL完- 數唔代表唔好架, 之前我用POWER AMP時, 次次都係- 的, 但唔係問題架!!

Billyfish 發表於 2019-1-30 19:41

小瑟 發表於 2019-1-30 19:31
AUTOCAL完- 數唔代表唔好架, 之前我用POWER AMP時, 次次都係- 的, 但唔係問題架!! ...

但-得太多會影響動態{:8_380:}
咩先叫多{:6_141:}

全部推哂去正又有咩影響{:6_141:}

MDLP 發表於 2019-1-30 20:16

呢個係cal完出嚟嘅數
有冇問題
有冇地方可以改進

依家LCR係-7dB
sub 仔係+4dB
要加大sub仔個vol
再cal
目標要cal完sub仔level
同LCR 一樣大約-7dB
再跟#4位C Hing做法
加返+7dB
咁樣做法會平衡返個動態
但都未必等於你可以做得番606嘅效果
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11
查看完整版本: 用左10年Onkyo 606退役,轉會 DENON X4500H 試後感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。