ChingPang@FB 發表於 2019-1-29 12:50

我林裝部4500之前,仲尊登用部606睇多次套mad max開埸果段,好樣我一裝好部4500可以即時試到個分別,點知一試,打入心果程震撼 完全無左。我是住村屋中間果層的,之前我知道中午樓上樓下鄰居不在,就係我睇戲好時機,每次戰爭片爆破聲的時候,我都聽到樓上樓下度鐵閘跟住震!但而家部4500 情況就好似以前部onkyo 用night mode再減一半的力度咁様,開到70,連我自己屋度閘都唔震下,所以我感覺分別實在不是差少少,係得以前兩三成。

ChingPang@FB 發表於 2019-1-29 13:31

Darrenchan411 發表於 2019-1-29 02:44
我個問題同你完全一樣
希望ching們解答

希望可以慢慢調較番啦,而家諗番 部Onkyo 606以十年前model來說,到現在也不失霸氣^^

Darrenchan411 發表於 2019-1-29 13:44

小瑟 發表於 2019-1-29 11:40
AUTOCAL時, 有冇用腳架乘起枝MIC???

有啊 最近買左Atmos喇叭再autocal過一次
應該係切定上有D問題

scheuk 發表於 2019-1-29 15:45

Darrenchan411 發表於 2019-1-29 13:44
有啊 最近買左Atmos喇叭再autocal過一次
應該係切定上有D問題

我用7200,同師兄你所講一模一樣,我之後cal完再喺Test tone 較過,用手機裝個音壓計,每個channel 調到約60db,立即勁晒,我之前用onkyo5010,我都覺得力水系onkyo好,不過可惜吾耐用。

ttccoo 發表於 2019-1-29 15:53

C Hing,

would you please try to change the "phase" of the subwoofer.
if now is "0",please change to "180"
if now is "180",please change to "0"

hope this can help.

Darrenchan411 發表於 2019-1-29 16:58

ttccoo 發表於 2019-1-29 15:53
C Hing,

would you please try to change the "phase" of the subwoofer.

??chingi'll try try

MDLP 發表於 2019-1-29 19:00

有無熄咗个eco mode?

wil-wil 發表於 2019-1-29 19:07

ChingPang@FB 發表於 2019-1-29 12:50
我林裝部4500之前,仲尊登用部606睇多次套mad max開埸果段,好樣我一裝好部4500可以即時試到個分別,點知一 ...

4500 應該唔會你講咁差,應該係 setting 問題!!

wil-wil 發表於 2019-1-29 19:09

MDLP 發表於 2019-1-29 19:00
有無熄咗个eco mode?

威廉 Sir 次次做 show 都開 eco-mode,所以我估唔關事!!

小瑟 發表於 2019-1-29 19:10

patrickcw 發表於 2019-1-29 11:54
如果前置係座地6.5"單元喇叭, 係咪應該set 120?

唔一定的, 要睇返你個SPEC, 不過座地得一般都唔洗去到120咁高, 80應該都食到的!!!
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 用左10年Onkyo 606退役,轉會 DENON X4500H 試後感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。