小瑟 發表於 2018-12-22 22:54

我劃個圖比你參考。

bobiecheng 發表於 2018-12-22 23:09

師兄你好,雖然我不能夠完全了解你現在房間的位置,但如果行的話我想我會,搵部大D的電視掛在房門對住的那幅牆,即紅線畫住的那個位置,而紫色圈圈的位置是五隻 環繞

小瑟 發表於 2018-12-22 23:16

冇咩工具係手, 是旦用你張圖勾個位比你參考一下, 睇下做唔做到, 不如將你床變SOFA, 面向門口果方向坐(你可以用枕頭當SOFA), TV買部你門口邊牆放得落最大的SIZE 4KTV, 之後左右掛前置, TV下中置, 後置就單元向返你坐的位置, 呢個玩法可以用盡小小你間房, 但就會冇左你電腦椅的位置, 但你可用TV來做MON都得, SUB仔放床下岩哂的!!!

其實你呢個玩法, 好多人都係咁, 岩哂打埋機用~{:6_138:} {:6_139:}

小瑟 發表於 2018-12-22 23:23

bobiecheng 發表於 2018-12-22 23:09
師兄你好,雖然我不能夠完全了解你現在房間的位置,但如果行的話我想我會,搵部大D的電視掛在房門對住的那 ...

呢個都正, 不過佢就冇位訓喎!{:6_128:}

bobiecheng 發表於 2018-12-22 23:45

小瑟 發表於 2018-12-22 23:23
呢個都正, 不過佢就冇位訓喎!

係呀,你嗰個正路啲。我嗰個只顧及炸佢XX??

因為一心諗住坐喺凳面向床的時候,隻腳可以放喺床上面睇戲會舒服啲,個電視機同隻中置掛高少少亦不太大問題, 坐嘅時候又可以離牆少少。

AlanFung210 發表於 2018-12-23 00:23

bobiecheng兄,唔該晒先,唔好意思,mark得唔夠清楚。左邊部份其實係窗唻

大王,唔該晒先,個方案其實有得諗。右邊枱角可以整個活動臂架,可以比部TV/Mon轉去牆/枱唻用
但係有D位要再度度:
1. 43吋4K TV fit落去個位都有D炆水,但係市面大部份4K HDR TV都要43吋/以上。其實仲有冇D再細D又有HDR既4K TV??
2. 右前置個擺位會開唔到門{:12_736:} 。其實棟支speaker stand好, 定係 整個活動掛牆架(但係可以要鑲到好遠,近床邊)好呢?謝謝各位!!

bobiecheng 發表於 2018-12-23 00:55

明白了,咁就肯定係大王個方案最接近實際可行的!

小邪ktm 發表於 2018-12-23 01:31

AlanFung210 發表於 2018-12-23 00:23
bobiecheng兄,唔該晒先,唔好意思,mark得唔夠清楚。左邊部份其實係窗唻

1)4k TV最細都要40吋,如果要埋hdr,好似只有三星!
2)可以用走鬼式,先裝掛牆架,用時才放喇叭上去!

AlanFung210 發表於 2018-12-23 21:42

小邪ktm 發表於 2018-12-23 01:31
1)4k TV最細都要40吋,如果要埋hdr,好似只有三星!
2)可以用走鬼式,先裝掛牆架,用時才放喇叭上去! ...

上網搵過香港行貨冇40” hdr 4K tv。可能要還而求其次,揀啲有hdr10既monitor,有部LG 27UK600 當電腦mon+睇戲2用可能會合適啲,4x吋當電腦mon太大部?

RPO 發表於 2018-12-23 23:03

AlanFung210 發表於 2018-12-23 21:42
上網搵過香港行貨冇40” hdr 4K tv。可能要還而求其次,揀啲有hdr10既monitor,有部LG 27UK600 當電腦mon ...

電影電腦分家, 師兄唔玩4k有冇諗過玩投影用短投,電幕上頂,電影播放期間鎖房門,玩盡房門那邊牆身 可能有七八十吋好震撼
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: [新手求教] 細房5.1私人影院 + 喇叭擺位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。