matthew 發表於 2018-12-31 17:18

leeon 發表於 2018-12-29 18:14
想問呢部播4k原盤出吾出到原裝菜單?多吾多BUG?同理好吾好過A5,我就用過A5,A5完全吾惦!謝 ...

如果你連A5 MENU 都覺得唔掂, 千其唔好諗呢部

以樓上CHING 所講, 如要100% MENU + 流暢度 OPPO 啦, J唔JB 都出到MENU掛到字幕, J埋就更好, 唔好問我點做到, 爬下文就有

derekchung 發表於 2019-3-3 16:03

請教一下,已有X9S,值唔值得為HDR轉SDR升上Z9。

因為投影和電視都是1080p,播4K片顔色怪怪,Z9會唔會好啲。

{:1_347:}

tommychan1972 發表於 2019-3-3 17:40

我無x9s比較唔到,但Z9睇4K用1080電視和投射都ok無問題

lnchu 發表於 2019-3-3 18:01

Z9s 個output display resolution係會變,駁1080嘢你會見唔到4k的setting.

fishbone8822 發表於 2019-3-3 19:03

derekchung 發表於 2019-3-3 16:03
請教一下,已有X9S,值唔值得為HDR轉SDR升上Z9。

因為投影和電視都是1080p,播4K片顔色怪怪,Z9會唔會好啲 ...

如果已有X9s, 無需要轉z9s

由其HDR to SDR功能, 市面大部份player 都係轉得麻麻, 因本身就是不健全的轉換方式..

(UHD-HDR 資訊量是比BD-SDR高很多好多,HDR to SDR = 大屋搬細屋,唔見一籮穀的道理, 係有所失真)

硬要HDR to SDR , 由於一般player硬件處理能力有限, 所以坊間另一玩法, 就是高性能PC +MADVR(軟件) 播放, 因可借助CPU+GPU強大運算及高可調性, 效果會更好

{:1_259:}

derekchung 發表於 2019-3-3 19:41

fishbone8822 發表於 2019-3-3 19:03

由其HDR to SDR功能, 市面大部份player 都係轉得麻麻, 因本身就是不健全的轉 ...

「全新的画质优化引擎技术,优化的HDR转SDR算法,哪怕没有HDR电视,播放4K HDR时同样能精准还原原始色彩,支持SDR 映射HDR功能」

我見佢強調以上段文字,所以先考慮下。Thanks

fishbone8822 發表於 2019-3-3 19:53

derekchung 發表於 2019-3-3 19:41
「全新的画质优化引擎技术,优化的HDR转SDR算法,哪怕没有HDR电视,播放4K HDR时同样能精准还原原始色彩, ...

其實z9s, x9s 不定期也會出新fw, 每次都會優化
當然如果未買x9s就直入z9s, 有新買新, 因從商業角度..新model一定新版fw出得快d

就好似對上一個最新版的fw, 也是z9s出後大約兩星期才到x9s 出, 內容大致是相同的, 分別唔大

{:1_259:}

Jazzgd1 發表於 2019-3-4 14:23

唔知好唔好,試試

kenji6735 發表於 2019-4-2 21:37

由其HDR to SDR功能, 市面大部份player 都係轉得麻麻, 因本身就是不健全的轉 ...

想買Z9s 請問ㄧ下師兄們 EgreatA5在播同ㄧ4Kmkv檔時在HDR開時畫面會下移 但在設定調校至SDR時畫面就正常顯示 而4K原盤就無此問題 請問ZlDOOZ9s時有無此問題 本人所用之TV為LGC7{:8_395:}{:8_395:}

fishbone8822 發表於 2019-4-2 22:12

kenji6735 發表於 2019-4-2 21:37
想買Z9s 請問ㄧ下師兄們 EgreatA5在播同ㄧ4Kmkv檔時在HDR開時畫面會下移 但在設定調校至SDR時畫面就正常 ...

未遇見過這問題{:1_352:}
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 開箱點燈Zidoo Z9S

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。