DBBoy 發表於 2018-10-15 17:36

komkom 發表於 2018-10-15 15:29
Ching請問隻C208為何要配合大画面呢?

全是个人感觉,因208出嘅能量几大,畫面细会觉得唔夾咁{:9_435:}

komkom 發表於 2018-10-15 17:49

kitman688 發表於 2018-10-15 17:01
雖然師兄只玩影音5至6年,但器材升级增長已經快過很多人,同時吸收經驗又增加咗,所以玩影音係人生當中確 ...

Ching小第由两聲道?玩AV 主因CD的歌 雖然已累積幾百隻 但聴來聽去 都是那幾拾隻 但相比看電影 ㄧ直有新題材 新概念 新的音效 由其是科幻 大動作的 非常过引 所以对看電影及玩影音 越來越著迷 連家中隻姆 都可以接受大音壓下看戲 師兄有機會 請多多指教

komkom 發表於 2018-10-15 19:32

DBBoy 發表於 2018-10-15 17:36
全是个人感觉,因208出嘅能量几大,畫面细会觉得唔夾咁

Ching如在看戲時 覺得電影中的对白或背景聲 感覺從整個電视画面發出 是否已經是正確呢

kitman688 發表於 2018-10-15 19:51

komkom 發表於 2018-10-14 17:38
Ching我玩音響已超过20年 但自從5,6年前初接觸AV後 便開始迷上在家中看電影的樂趣 由初初第一套迷你組合...

我同師兄情况有點相反,二十幾年前我一開始是玩二聲道沒玩影音,但玩了四年左右就轉玩影音,因覺得經常閉目坐定定聽音樂有點悶,最多只能捱過一個多小時,但自從轉咗玩影音後就再沒有悶的感覺,就算玩幾個小時依然開心自在,所以最後選擇了玩影音沒再玩兩聲道,因而我的影音歷程和師兄剛好相反!

komkom 發表於 2018-10-15 20:34

kitman688 發表於 2018-10-15 19:51
我同師兄情况有點相反,二十幾年前我一開始是玩二聲道沒玩影音,但玩了四年左右就轉玩影音,因覺得經常閉 ...

Ching可能是我詞不達意 我表達的意思 係同你ㄧ樣 2幾年前玩两聲道聽歌(黑膠及CD)由5ㄧ6年前開始轉玩AV 越玩越着迷 已很少聽歌

DBBoy 發表於 2018-10-15 20:53

komkom 發表於 2018-10-15 19:32
Ching如在看戲時 覺得電影中的对白或背景聲 感覺從整個電视画面發出 是否已經是正確呢 ...

这个应该係必然,声画合一。師兄係玩7.2定atmos?

DBBoy 發表於 2018-10-15 20:55

Ching可能是我詞不達意 我表達的意思 係同你ㄧ樣 2幾年前玩两聲道聽歌(黑膠及CD)由5ㄧ6年前開始轉玩AV 越 ...

師兄玩300用jbl,你听乜嘢音乐多?

komkom 發表於 2018-10-15 21:22

DBBoy 發表於 2018-10-15 20:53
这个应该係必然,声画合一。師兄係玩7.2定atmos?

Ching由於沙發靠牆坐 玩7.2.4教果唔好 現時的setup是5.2.4 atmos

kitman688 發表於 2018-10-15 21:32

Ching可能是我詞不達意 我表達的意思 係同你ㄧ樣 2幾年前玩两聲道聽歌(黑膠及CD)由5ㄧ6年前開始轉玩AV 越 ...

有可能係我掉返轉誤會咗你意思至真,我想講的是大家都是二十多年前開始玩純音響 ,但師兄就不停玩足好多年純音響,而我就玩咗四年就停下没玩,跟着我轉玩第一代yamaha a1之後就返唔到轉頭,更住就玩足影音很多年沒停下,所以我才講大家玩音響或av的歷程有些地方是掉返轉的……嘩……我怕我太長氣影響你討論你的新中置……sorry!

komkom 發表於 2018-10-15 22:30

kitman688 發表於 2018-10-15 21:32
有可能係我掉返轉誤會咗你意思至真,我想講的是大家都是二十多年前開始玩純音響 ,但師兄就不停玩足好多 ...

哈哈ching大客氣了 C208還未煲好 也末層完全掌握新中置的聲低 估不到原來在綱上 已有多位師兄使用C208多年 所以順便請教調效心得 希望減少行冤枉路
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 中置開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。