usopp 發表於 2018-9-10 21:23

patrickcw 發表於 2018-9-10 20:26
AI (artificial intelligence) is the simulation of human intelligence processes by machines, especial ...

其實AI program 未必一定識得自己學習,就好似相機的人臉識別,它的確唔會越來越準,但佢都係人工智能的其中一種
要令個program識learn,首先要有人教個program對或錯(勁D可能自己識分,我未讀到咁深),我地叫e種process 做 training ,係train的途中的確係會增加準確度,但係係個program放出街之前其實已經train好晒,個準確度出左街之後係唔會再變

issachar 發表於 2018-9-10 21:31

usopp 發表於 2018-9-10 21:23
其實AI program 未必一定識得自己學習,就好似相機的人臉識別,它的確唔會越來越準,但佢都係人工智能的 ...

其實世界上祗有 Skynet 係真 AI... {:6_176:}

akira11092 發表於 2018-9-10 21:53

issachar 發表於 2018-9-10 21:23
你講既野我十分同意, 老手有要求既用家, 對於呢 D 乜 AI 多數會一笑置之.
呢 D 野原理都係出於而家 proc ...

師兄
雞棚自有其作用, 無需我點明, 未試過 Yamaha 既, 呢部當然係現旗艦首選
亦無需搵元老級逐一比較, 我所認為佢既不足何止所謂 AI 咁簡單呢 ?
相信同我一樣玩緊及玩過既師兄自然會明我所指, 歡迎加入 Yamaha 大家庭   

多毛肥 發表於 2018-9-11 00:52

ykluk 發表於 2018-9-10 10:46
遲來既報告, 小弟雖然係工作人員, 企埋喺後邊既一邊, 雖然唔可以叫做可以完全感受AI既真正功力....{:8_386: ...

"先將data放入AI處理, 然後當畫面出現, 就將個package放返同畫面同步"
咁玩開雙HDMI影音分家咪會出現果10秒buffer delay,畫面永遠行先?

ykluk 發表於 2018-9-11 10:34

多毛肥 發表於 2018-9-11 00:52
"先將data放入AI處理, 然後當畫面出現, 就將個package放返同畫面同步"
咁玩開雙HDMI影音分家咪會出現果10 ...

嗰日都有版友問patrick同樣既問題, 喺技術上真正既運算pattern要等yamaha既技術人員先答得真~{:9_428:}

但喺數據運算既理解上都可以有一個比較容易估到既algorithm, 雙HDMI影音分家喺好多師兄既角度會覺得係完全獨立, 呢個諗法可以係真, 喺另一角度諗其實又未必可以叫真~ 個分別係在於AV AMP對應player嗰2個HDMI發出訊號嗰一刻~!! {:6_142:}

Yamaha既AI處理, 係先由player比佢既signal開始, 但呢個開始唔代表只係"淨係"處理嗰一刻既signal, 佢同時已經先拎咗大約後10秒既data作運算, 而佢裡面既時鐘運算, 而都正路係會修正嗰一少部分delay. 當然喺咁講既情況下好似會有delay, 但呢個delay可以係一開始既0.XXX秒, 又或者佢選擇第1秒既放棄運算AI, 等到有足夠data, maybe幾秒後, 再出AI~{:6_229:}

又或者可以有另一諗法, HDMI 1.3本身已經有支援自動語音同步機能, 而傳送端同接收端都可以利用DDC通道得知player同AV Amp之間既傳送同接收能力, 咁既話有既定既雙向傳輸既signal, 要知道2個HDMI既輸出時間而作出調整都應該唔難~{:8_403:}

而以上既諗法, 越要減少delay, 對晶片運算能力既要求就越高, 小弟估就可能係因為咁, 由2008年開發, 2015年失敗, 等到2018年先正式推出既原因啩~{:8_395:}

以上完全只係小弟既個人估計, 並非正式回答, 但嗰日試聽活動, 小弟木耳又聽唔出有任何delay, 而patrick話一定無問題~{:9_422:}

如果有師兄擔心, 咪去毒氣室叫人幫手試吓, 小弟都覺得試真先諗, 咁先係消費正常諗法, 唔好只靠網上好似小弟呢啲茅里吹幾吹就信以為真~{:8_368:}

XPR 發表於 2018-9-11 11:16

我有一個問題,這個 AI功能, 會唔會令到睇戲 一時大聲一時細聲?    始終"第一代"可能未盡完善,

就好似 手機/電視果個"自動調整亮度"咁, 時光時暗, 所以我一定把這功能關閉.

issachar 發表於 2018-9-11 14:55

XPR 發表於 2018-9-11 11:16
我有一個問題,這個 AI功能, 會唔會令到睇戲 一時大聲一時細聲?    始終"第一代"可能未盡完善,

就好似...

呢個係好問題黎! {:6_193:}

當日演試會就冇發現有時大時細聲呢個問題, 唔同 dynamic volume...

估計 Yamaha R&D 花左唔少時間0係呢個問題上, 我覺得亦同 processing unit 越出越快有關係所以先實現到呢個 Surround AI

issachar 發表於 2018-9-11 15:02

ykluk 發表於 2018-9-11 10:34
嗰日都有版友問patrick同樣既問題, 喺技術上真正既運算pattern要等yamaha既技術人員先答得真~
...

0係冇任何技術數據支持下, 我大概都同意師兄既想法.

我都相信 Surround AI 要解決一個好大問題係 transition 點樣做到唔 delay...

會唔會係 HDMI 出 audio signal 果一下會有少少 delay 或者 HDMI 2.0 已經夠 bandwidth 拎哂 D data 而唔需要做 buffer 所以冇 delay?

之前唔記得睇乜野有人提過 4K video 大概用 12, 3Gb 既 bandwidth? 既然有版友 question Surround AI, 我都有興趣由技術角度去了解多 D

greens 發表於 2018-9-11 18:07

我都係yamaha用家,當日聽的效果,講真唔係太過話非常好,力量感都唔係太足。
不過聽整體,都好舒服。
填問卷時,佢問我有冇考慮買,當時想填沒有考慮,
後來開咗個好價,即時磅水今個星期等收貨。
現在比對以前平了,因十年前又係呢個價,現在又係呢個價。(產地不同)

唔知係唔係而家 D AMP同以前嘅料唔同, 就算是旗艦感覺輕過以前好多吓。
"A" "Z" 系列當時好重料

gikifk 發表於 2018-9-11 18:36

十年前和現今科技無得比較,但十年前萬四和現在萬四,又好似幾超直,
但唸真,十年前萬四是否你一個月人工,現在你應該都有三四萬一個月喇,
時代進步,好難追趕,玩AV,有師兄二三年就換機,我就五六年左右,
今年又系換機的時候,但想換部2080,可惜無靚價{:6_124:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
查看完整版本: 【會後討論】YAMAHA RX-A3080 Surround: ai 演試會 (75#報導更新)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。