AAA1 發表於 2018-8-12 19:40

很多4k 碟的聲音都不好,感覺壓縮過高,連Nolan 舊5.1音效都拿Oscar!

nicebeebee 發表於 2018-8-12 20:49

最近已見好多CHING話BD好過4K UHD..SDR好過HDR.....{:6_136:}其實重點係這些CHING誤會左比較時要用"同一設定"先公平這誤會,SDR, HDR, DV都要用獨立設定,依家基本設定都係用於SDR BD,所以係唔應該同HDR DV 共用,先要明白設定沒有公唔公平,高低楷,只有配唔配合,我明明跑9秒9,但你要我跟你一樣穿6號鞋先公平....我明明9號腳...點跑呀?

alanyoung2005 發表於 2018-8-13 16:34

OK, then we give them few more months to develop, lets review again soon.. thanks all.. If any Ching(s) still have advise, please, thanks.

XPR 發表於 2018-8-13 16:59

lawterry 發表於 2018-8-11 16:28
小弟才疏學淺。但以小弟呢個月都 cal 左十部sony A8F 的經验想 講少少嘢。如各師兄系用oppo 203 出dv 比a8...

Terry兄,我都發覺有同樣問題,Z9D + 203 出 DV 電影係覺得比較暗,同好多人所講的"比 HDR10 更光" 我完全感覺唔到,

lawterry 發表於 2018-8-13 18:46

pm 我.

lawterry 發表於 2018-8-13 22:36

XPR 發表於 2018-8-13 16:59
Terry兄,我都發覺有同樣問題,Z9D + 203 出 DV 電影係覺得比較暗,同好多人所講的"比 HDR10 更光"...

pm me please

AAA1 發表於 2018-8-14 14:13

哀聲係有原因,大部份時間VBR係少過10Mbps,, 7.1 channels, 得48k, 吾計壓缩,好CD 一個馬鼻, 宣傳的lossless 只不過係比舊時好少少,不是真的,如果用Amp upsampling 音色又變薄,要好聲就要有96khz

toms110 發表於 2018-8-14 17:04

johnnylaiyee 發表於 2018-8-3 18:42
其實睇4k唔係只睇解像度,對比度同顏色都好影響畫質,唔係話原生4k先靚,2k up上去就一定唔靚,有啲用2k di ...

同意師兄講法,其實電影拍攝後,如要用電腦後期製作,好多都要落返2K,之後先再upscale上返4K先出碟,所以後製處理係關鍵

toms110 發表於 2018-8-14 17:17

nicebeebee 發表於 2018-8-12 20:49
最近已見好多CHING話BD好過4K UHD..SDR好過HDR.....其實重點係這些CHING誤會左比較時要用"同一設 ...

我都係SDR一個設定,HDR有另一個設定(唔係咁先係正常嗎?),如果同一個畫面設定之下開SDR同HDR比較,會感睇到個畫面係錯晒{:6_131:}

nicebeebee 發表於 2018-8-14 17:57

toms110 發表於 2018-8-14 17:17
我都係SDR一個設定,HDR有另一個設定(唔係咁先係正常嗎?),如果同一個畫面設定之下開SDR同HDR比較,會感 ...

當然咁先係正常{:6_143:} 但有些CHING唔明
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9
查看完整版本: 4K Blu ray vs. 1920

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。