alanyoung2005 發表於 2018-8-3 15:07

gamma 發表於 2018-8-3 10:43
c hing 你用乜tv 先?

Samsung 65" Curve 9800

alanyoung2005 發表於 2018-8-3 15:09

Calebc34 發表於 2018-8-3 12:39
樓主,你離電視幾遠,同埋電視幾寸?

65 inch... around 8/9尺

wklie 發表於 2018-8-3 17:00

alanyoung2005 發表於 2018-8-3 15:09
65 inch... around 8/9尺

Follow basic settings here:
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ks9500/settings

You need to sit much closer.Try 4-6 feet.
https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

johnnylaiyee 發表於 2018-8-3 18:42

其實睇4k唔係只睇解像度,對比度同顏色都好影響畫質,唔係話原生4k先靚,2k up上去就一定唔靚,有啲用2k di嘅戲喺對比度方面做得好都可以有好大提升,例如鋼鋸嶺, john wick 1&2同ready player one

Calebc34 發表於 2018-8-3 20:12

會唔會用咗條舊唧hdmi線呀

itkeith 發表於 2018-8-3 22:11

唔怪得我睇Ready Player One 4K 同普通BD睇唔到有乜大分別

gamma 發表於 2018-8-4 09:27

alanyoung2005 發表於 2018-8-3 15:07
Samsung 65" Curve 9800

正wor, 會不會upscaling 已做得很好?

我用中價tv第一次看4k contents,第一個感覺是清少少,第二係d光位係光好多,光到少少刺眼,係咪優點見仁見智,不過一定有分別

johnnylaiyee 發表於 2018-8-4 11:43

itkeith 發表於 2018-8-3 22:11
唔怪得我睇Ready Player One 4K 同普通BD睇唔到有乜大分別

你用咩電視?有冇cal過hdr?

Versa 發表於 2018-8-4 11:45

有人同一制式,換粒fuse、HDMI 線就吹到分別天與地,
有人2K vs 4K, 解象度、色域、色階、亮度唔同晒,都覺得冇分別 {:1_352:}
(純粹吹水,no offense){:1_249:}

alanyoung2005 發表於 2018-8-4 15:11

wklie 發表於 2018-8-3 17:00
Follow basic settings here:
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ks9500/settings

Will try try, thanks a lot...
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 4K Blu ray vs. 1920

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。