DuckieSiu@G 發表於 2018-6-5 00:37

睇4k HDR blu-ray出唔到Atmos同埋HDR

小弟新手入門玩Atmos HDR
電視 sony x8000e
amp. onkyo tx-nr575e
player Xbox one S

駁法 xbox( 原裝跟機hdmi)->amp. (hi speed hdmi)-> TV(hdmi3 port)

電視機已開啟hdmi增強4K
Xbox tv check 也可以出到HDR

但是睇碟時只有 true HD 及4k畫面, 是有什麼地方駁錯嗎?

rach 發表於 2018-6-5 00:46

Xbox one S應該update左先出到Atmos
電視HDMI3有冇HDR开關?

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-5 01:54

兩者 firmware 都update到最新,
Xbox check box都可以出到HDR
電視也有開HDR

茶母 發表於 2018-6-5 03:57

試吓x box 直揷上電視睇吓出唔出到HDR先,又或者換線同換TV input,

重有x box 睇吓有冇嘢要set

重有有冇裝atmos 喇叭?如果冇裝嘅話 av amp係唔會解到atmos只出Ture HD嘅

小瑟 發表於 2018-6-5 06:23

YES呀, XBOX要裝埋 DOLBY既 SOFTWARE先出到ATMOS架, 唔洗錢的, 去STOR搵丫~

hing5281 發表於 2018-6-5 08:55

小瑟 發表於 2018-6-5 06:23
YES呀, XBOX要裝埋 DOLBY既 SOFTWARE先出到ATMOS架, 唔洗錢的, 去STOR搵丫~

個APP 叫 Dolby Access, 裝完要做埋個好簡單嘅set up

小瑟 發表於 2018-6-5 09:25

係呀,Thx{:1_339:}

小瑟 發表於 2018-6-5 09:26

我上次裝呢個係PC就有D問題,FREE版只到ATMOS, 我隻9.1耳機唔支援atmos佢竟然冇聲
要付費之後先出到truehd呢。{:1_331:}

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-5 10:29

謝謝大家協助
今天回家試下先

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-5 13:02

現在用xbox原裝線直插電視, Xbox one檢查出可以出到hdr, 但係睇碟嗰陣時佢冇顯示出hdr, 係唔係唔會顯示, 大家還有什麼建議?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 睇4k HDR blu-ray出唔到Atmos同埋HDR

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。