DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 10:10

小瑟 發表於 2018-6-6 06:23
出到 4K 冇理由出唔到HDR的, 同埋你睇NETFLIX時都會見到佢係食到咩 FORMAT架喎!!!
...

係見到佢出乜嘢format eg. HDR Atmos,但係當我撳部Amp嘅info. 嘅時候佢都話只是出梗4K,就好似上面啲圖一樣,所以我就係奇怪,究竟係我網速唔夠出唔到HDR啊定係點樣,所以特登買咗HDR碟返來試,定係我條HDMI普通雞野唔夠Bandwidth出.....

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 10:17

小瑟 發表於 2018-6-6 06:27
呢個位就係SET 呢個的!!!

Setting完全同你一樣, Ching你喺進階視訊模式, 嗰度點樣setting, 可唔可以影幅相俾我睇我跟着做,如果跟着做都係唔,得我懷疑真係條HDMI唔得.
現在我要這樣選擇才可出到YCbCr 422
其實YCbCr好啲定RGB好啲!?
唔好意思我深信依一個係白癡嘅問題.....

chhanthony 發表於 2018-6-6 10:53

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 10:17
Setting完全同你一樣, Ching你喺進階視訊模式, 嗰度點樣setting, 可唔可以影幅相俾我睇我跟着做,如果跟 ...

一般會用YCbCr輸出
建議你選取埋 [允許24Hz]

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 11:28

chhanthony 發表於 2018-6-6 10:53
一般會用YCbCr輸出
建議你選取埋 [允許24Hz]

選取咗24Hz, 佢馬上顯示出梗RGB 30bit ?

chhanthony 發表於 2018-6-6 11:33

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 11:28
選取咗24Hz, 佢馬上顯示出梗RGB 30bit ?

有無試過由X Box one直入電視?

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 17:08

chhanthony 發表於 2018-6-6 11:33
有無試過由X Box one直入電視?

如果由Xbox直接插去電視HDMI2,然後HDMI3(ARC)插去amp度.
Netflix detect到可以出HDR
Amp 就只可以出到PCM 2.0,冇Atmos都好正常, 因為電視出唔到去比部amp出
如果睇碟淨係只可以出到2160p, 聲音一樣淨係出到Dolby tureHD??

chhanthony 發表於 2018-6-6 17:11

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 17:08
如果由Xbox直接插去電視HDMI2,然後HDMI3(ARC)插去amp度.
Netflix detect到可以出HDR
Amp 就只可以出到 ...

HDMI3(ARC)插去amp度<<<<<<<呢個setting係應該出唔到Dolby Atmos

Xbox one 直入Amp出唔到Atmos?

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 17:17

睇碟出唔到,只會出到tureHD
Netflix 可以出到Atmos

chhanthony 發表於 2018-6-6 17:25

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 17:17
睇碟出唔到,只會出到tureHD
Netflix 可以出到Atmos

咁真係唔識了

https://unwire.hk/2017/04/07/xbox-one-s-dolby-atmos-dtsx-bitstream/wireless-home/

DuckieSiu@G 發表於 2018-6-6 17:53

謝謝你幫忙
Xbox返嚟第一日已經跟着做了, 哈哈~
現在唯有等淘寶條hdmi線到咗看看情況怎樣
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 睇4k HDR blu-ray出唔到Atmos同埋HDR

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。