MDLP 發表於 2018-5-29 04:05

alanadc23 發表於 2018-5-28 17:24
面對你提出情況

天龍有個十仔mode 可以set 十仔只做 small 同lfe 聲道

有少少差別
如下答PAC師兄會講

MDLP 發表於 2018-5-29 04:14

pac 發表於 2018-5-28 17:28
咁拾仔的分頻點是會自由浮動?

D&M個subwoofer mode係有
LFE+Main:0.1+主喇叭(不管large/small)分頻點以下低音
LFE:0.1+small主喇叭分頻以下低音

MDLP 發表於 2018-5-29 04:30

pac 發表於 2018-5-28 17:02
我又想討論一個問題.
假如一對前置喇叭可以下潛到50hz的set左做large、即是前置喇叭是全頻無分頻點啦,
但 ...

如果L/C/R/S/T喇叭本身可下潛到50Hz
而在AVR已設定為large
而Sub仔在AVR分頻設定在80~120Hz
L/C/R/S/T唔會有任何低頻訊號送到sub仔
sub仔袛會收及播放獨立LFE(0.1)訊號
而一般多聲道LFE(0.1)獨立訊號最高可去120Hz
正常AVR個sub仔low pass可以畀用家調低LFE頻率
減少低音現型(Pioneer有些例外)

又假設L/R喇叭一樣set去large
而C/S/T喇叭低頻祗去到80Hz
而要sub仔輔助出80Hz以下低頻set去small(Bass mngt)
AVR就會安排原有LFE(0.1)同Bass Mngt:C/S/T(80Hz以下)送到sub仔發聲

所以上述兩個情況係唔會有主喇叭頻段重複在sub仔出現

除非在AVR分頻內設定用咗Main+LFE/Double bass之類
當L/C/R/S/T就算set去large亦會跟分頻點設定同時重複送到sub仔

再補充一點
由於LFE係獨立低頻聲道
理應同L/C/R/S/T無phase/time alignment相位關係
但係經Bass mngt分割出去sub仔訊號就有絕對關係
所以如果用5.1/7.1去調phase/time alignment
就會覺得就得呢套戲就唔到下一套戲

反而先用2.0聲軌行Main+LFE/Double bass
(之後可以息返)
校相位會較容易掌握

P.s.正宗AV純拾仔(例如MK)內係無Xover同可變phase
因為分頻點唔可以拾仔又做AVR又做重複做
同埋phase angle正常要歸零
只要呢兩個掣存在或經過調校
cal機時個sub仔距離(time alignment/phase/dist)
都會唔同影響結果
往往點解有師兄投訴
cal完sub仔個實際距離會遠咗

咁LFE係咪追唔到主喇叭相位?
答案係.....................可以
D&M高階有個叫bass sync功能
要用耳仔手動每套戲憑經驗去追
McAcc同樣可手動或在自動功能10秒就對齊
唔洗估估吓估到齣戲睇完都未追到LFE相位

Jazzgd1 發表於 2018-5-29 04:37

MDLP 發表於 2018-5-29 04:30
如果L/C/R/S/T喇叭本身可下潛到50Hz
而在AVR已設定為large
而Sub仔在AVR分頻設定在80~120Hz

利害,好詳細,不過需要時間消化,小弟亦正是被呢個難題考起

alanadc23 發表於 2018-5-29 07:22

ericchoicw 發表於 2018-5-29 09:01

MDLP 發表於 2018-5-29 03:59
用youtube可能再低頻都試到
因為祗用單頻率單音壓
細口徑單元可能係可以同大口徑一樣做到極低頻

明{:1_351:}
我有只CD,有幾條 track 係出低頻,由 200 Hz 到 62 Hz,LS 50 都正常去到 62 Hz

不過當我 Set Large 去聽歌時,感覺又好似舒服啲,好聽啲{:1_352:}

Happy89 發表於 2018-5-29 09:16

pac 發表於 2018-5-28 17:02
我又想討論一個問題.
假如一對前置喇叭可以下潛到50hz的set左做large、即是前置喇叭是全頻無分頻點啦,
但 ...

我認為如前置喇叭質素夠(包括中置) , 效果只會更好 , 相反地超低音的選擇就要更深潛來保充不足。(當然相位一定要調教得準確)至於低頻變肥變慢甚至注波 , 受環境影響和擺設好重要 , 是另一問題 !

MDLP 發表於 2018-5-29 09:19

alanadc23 發表於 2018-5-29 07:22
係囉你咁大個人 又識上網
想知 上網check 下個spec 咪知囉

見你教人主喇叭去到40Hz先好用large
我以為你唔識上網check吓自己嗰對添

MDLP 發表於 2018-5-29 09:21

ericchoicw 發表於 2018-5-29 09:01

我有只CD,有幾條 track 係出低頻,由 200 Hz 到 62 Hz,LS 50 都正常去到 62 Hz

正常喇叭就算書架都好
聽歌一定係large
除非係375檸檬茶咁大隻嘅衛星喇叭

alanadc23 發表於 2018-5-29 10:28

頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: AV amp設定大/細speakers?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。