alanadc23 發表於 2018-5-28 18:47

alanadc23 發表於 2018-5-28 18:48

fishbone8822 發表於 2018-5-28 18:56

正呀喂...依個貼又可以來學習學習
{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}
{:9_408:}{:9_409:}{:9_416:}{:9_415:}

MartinTong 發表於 2018-5-28 19:01

alanadc23 發表於 2018-5-28 18:48
見到你加左dd8
直推 同加左後級有咩分別

若增加功率放大器會在些小地方幫補些小, 不増加也沒所為, 如增加真是大才小用, 這些是我個人看法

bigair 發表於 2018-5-28 20:30

alanadc23 發表於 2018-5-28 17:24
面對你提出情況

天龍有個十仔mode 可以set 十仔只做 small 同lfe 聲道

咁天龍好似比其他amp聰明喎{:6_138:}

ericchoicw 發表於 2018-5-28 21:51

matt88p 發表於 2018-5-28 17:13
But C hing but really honest , and please Dont mind,KEF LS50 really not suitable for set large.. ...

當然不介意,大家討論下啫{:1_254:}
我喺 youtube 搵左一啲低頻片段試,以 KEF LS 50 做前置,901 set Large 用 pure mode 試,對喇叭都出到 45 Hz 既低頻,效果都算唔錯。
另外亦有聽兩聲道既師兄,用合併或前後級兩聲道機推對LS 50,而兩聲道機種一般都係唔使 Set Large or Small,所以我想我可以試下喺部 Amp 度 Set Large 聼返一小段時間,睇下效果如何{:1_253:}

alanadc23 發表於 2018-5-28 23:03

horacetanghh 發表於 2018-5-28 23:14

ericchoicw 發表於 2018-5-28 21:51
當然不介意,大家討論下啫
我喺 youtube 搵左一啲低頻片段試,以 KEF LS 50 做前置,901 set La ...

我對LS50 反而一路都 set 做 large (pre out 去馬仔stereo int. Amp 推), 而其他focal dome 7 隻small就 7200 推. 唔知我隻Dome sub woofer 有冇能力處理哂全部聲道嘅Low freq.

MDLP 發表於 2018-5-29 03:50

alanadc23 發表於 2018-5-28 18:47
唔識wor

我冇金耳朵加持

上網check吓個 spec咪知囉

MDLP 發表於 2018-5-29 03:59

當然不介意,大家討論下啫
我喺 youtube 搵左一啲低頻片段試,以 KEF LS 50 做前置,901 set La ...

用youtube可能再低頻都試到
因為祗用單頻率單音壓
細口徑單元可能係可以同大口徑一樣做到極低頻
但細徑單元嘅極低頻
只可以在細音壓同對上頻率平直
當一爆上多20~30dB極低頻就追唔上
所以早幾個月前有位國內大師
強調自己調低音炮話可以好平直
你睇返佢啲圖 所謂好平直
只限在50到60dB之間
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
查看完整版本: AV amp設定大/細speakers?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。