zore0083 發表於 2018-4-27 09:56

64 audio tia trio vs A12t

大家好
小弟最近試了 64 audio tia trio 和U12t
想購入其中一隻
tia trio 中高頻都很喜歡 低頻量比U12t 少但比較實在
U12t 中高頻和 tia trio 很相似 但低量比較多而且鬆散
需要用m20 而且插一半才覺得剛好

現在煩惱購入那一隻比較好
暫時偏向 U12t 因為比較平及可以做cm
但我怕做了cm後低頻量會更多
我想做cm是因爲覺得 cm比較舒服

DAP: Sony WM1A
PS:已有一cm VE 3 但refit了2次左耳戴了半小時左右會有少少痛

希望大家可以比意見
謝謝

kc090908 發表於 2018-4-27 10:20

A12T 新手報到

kc090908 發表於 2018-4-27 10:30

補充返 第二隻cm
上一隻係圈鐵因為想試玩純鐵
鐘意12t既高音延伸去得好盡 (再多怕頂唔順)
低頻還好唔覺多 可能聽慣圈鐵
反而少左既低頻令我更專注聽到中高頻
自己當時只係好粗略試tia trio 主力試女聲
感覺12t中高頻同分析力對於我更有衝動想比錢
(當然仲考慮3k既距離) 20k vs 17k
果3k我留左黎訂1/4條線{:6_123:}

zore0083 發表於 2018-4-27 11:22

補充返 第二隻cm

師兄
我想問問做左cm後fit 唔fit?
因為我見到cm個導管好像比VE 短。
同低頻果到個量同質有冇改變?
謝謝

Devilyik 發表於 2018-4-27 18:15

kc090908 發表於 2018-4-27 10:20
A12T 新手報到

正,分享下聽感啦!

kc090908 發表於 2018-4-27 18:46

zore0083 發表於 2018-4-27 11:22
師兄
我想問問做左cm後fit 唔fit?
因為我見到cm個導管好像比VE 短。

其實我都係拎左兩日仲未有時間玩佢
佢比我之前隻cm貼
同埋條管對比我手上隻係長左 帶第一下我都唔慣
我無做過ve比較唔到 但我帶落都好fit
暫時唔敢做咩聽感分享 因為未煲過未認真聽
但到手初試 高音最明顯唔同 未去到demo水平
一來未煲
二來patrick兄都提及金屬殻 即係demo果隻會比膠殻cm高音好啲

ip_csl 發表於 2018-4-27 19:00

補充返 第二隻cm

U12t和Tia trio我上次都同ㄧ次試過,最後入手了U12t.因個人覺得U12t銜接較佳,如想入手trio,建議試試Legend X(我對煲了二個月,声音變化很大)

zore0083 發表於 2018-4-27 19:13

kc090908 發表於 2018-4-27 18:46
其實我都係拎左兩日仲未有時間玩佢
佢比我之前隻cm貼
同埋條管對比我手上隻係長左 帶第一下我都唔慣

整CM 最怕唔FIT 因為試過整2次都唔FIT 真係好煩。
但CM果種舒適普通版又比唔到,所以我都15/16做唔做CM好。
如果做CM它的高頻會差左,令我更唔知買 U12T 好定 A12T好。

謝謝你

zore0083 發表於 2018-4-27 19:17

ip_csl 發表於 2018-4-27 19:00
U12t和Tia trio我上次都同ㄧ次試過,最後入手了U12t.因個人覺得U12t銜接較佳,如想入手trio,建議試試Legend ...

我試過 Legend X ,我所以太刺激和它的中頻好像唔夠 64 咁豐富,感覺上 Legend X 係 V 型。
請問師兄唔入 A12t 入U12t 是什麼原因?

謝謝你

ip_csl 發表於 2018-4-27 20:09

zore0083 發表於 2018-4-27 19:17
我試過 Legend X ,我所以太刺激和它的中頻好像唔夠 64 咁豐富,感覺上 Legend X 係 V 型。
請問師兄唔入 ...

Legend X煲了ㄧ段時間,完全是兩種聲(尤其高音)有機會要再試,因我的耳機要考慮放二手,所以全部入手universal.
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 64 audio tia trio vs A12t

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。