Rakehell 發表於 2018-4-24 01:14

新玩具 203 LG C7P 分享改LG電源

話說今年花紅好少{:1_336:} ,不如豪D使咗佢
行過 AV 奶,見到 C7P 個價好靚仔 ($23隻牛,送電視UHD碟機百佳現金券),個 Plasma 又保養完咗
不如 Upgrade 晒去 4K 啦
結果入左隻 C7P 同埋 203. 即刻將203無痛摩改電源板.

其實大把師兄一早已入 B7/C7 同 203/205 , 都無乜都Share啦, 不如 Share 下改 LG 電源啦.

我一早問個 Sales, C7係咩尾插架? 佢答錯左 8字頭 ! 等我仲爭D做好條線等新機黎到即刻用! 其實條電源線係入機,又短!
所以把心一橫,過左7日就換鬼咗佢!
上網睇咗好多資料,都係話LG條線換唔到,一係就造一個IEC盒子.
個人好懶咁諗,造個盒又係煩,造條線又係煩,不如少D connector,直接入機啦

以下係*極極極*不專業分享,請盡情恥笑我馬虎求其啦{:1_253:}

1)準備線材:本身用緊 Nanotech Power Strada 305,諗住淨係搞條尾就得. 點知,睇相就明,個接線位好幼,條305真係變左巨蛇完全入唔到!
頭痛地搞咗好耐,屋企得條 Neotech 4003 係最幼,好彩線芯逼逼地都入地插頭! Fuse就用開4K屎.

2)甩板:個 Cover 只用一口螺絲,幾秒鬆咗,之後撬塊板出黎,用一樣野就得啦,就係[力] !

3)甩線:個白色扁端子插得好鬼好鬼實,左右向有一個卡位,按下後[用力]拔除就得喇,手指開始痛喇...

4)用細橫批按下銀色端子輕鬆除線.

5)度好線長,用自己極求其方法又紮又黐膠,令到條線咬實塊板,令端子唔需要乘重.

5)自備 4.8mm 端子,接好L N線,用專用鉗夾實

6)大家唔好參考呢幅圖呀! 我個端子前後調轉左入,係錯架! 及後修正但無圖。

7)插入,新端子好實,要用力! 上板,搞掂!

報告:

睇電視畫面呢,我就真係分唔到有咩改善. 我唔會吹水話點好點好,係唔覺就係唔覺(其實本身未換線都好滿意,所以無失望)

但係呢,聲音方面真係有改善,低音實淨,大聲都唔會拆。用黎睇 network/video 好滿意!

最最最滿意就係換走咗條 cheap 雞白色線,呢個心理滿足最大!

多謝收睇。

小瑟 發表於 2018-4-24 08:24

詳盡既分享, 正呀!!!{:6_157:}

HKFBI 發表於 2018-4-24 11:10

正呀! 多謝師兄分享。

Mosque 發表於 2018-4-24 11:13

cinemaquette 發表於 2018-4-24 12:21

多謝師兄的分享

figo 發表於 2018-4-24 12:54

正呀

ctmctm2012 發表於 2018-4-24 13:48

正呀! 多謝師兄分享{:6_142:}

chandy 發表於 2018-4-24 14:02

換咗線係咪無咗保養?

SFC 發表於 2018-4-24 14:02

正呀! {:6_128:}

Rakehell 發表於 2018-4-24 14:15

chandy 發表於 2018-4-24 14:02
換咗線係咪無咗保養?

其實我淘寶買多一條線黎改,原裝果條完完整整無穿無爛.
就算改原裝果條都可以還完,成個過程唔需要破壞果個白色插.
頁: [1] 2
查看完整版本: 新玩具 203 LG C7P 分享改LG電源

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。