lawterry 發表於 2018-4-10 07:42

sharkpigyu 發表於 2018-4-10 06:24
請教terry兄 如果睇演唱會係唔係又要調過另外一種模式呢?

其實如果把顯示器調校正確和凖確之後係絕不需要用其他模式去欣賞某一種片源的.最多只需跟據你看訊源的環境(例如全熄燈或有室光)分開兩個mode.你可以問問網友 fm31331 就知道.我分別調了兩個mode 給他欣賞movie.當然你不需要或只需要全黑環境只需一個mode 已經足夠.

chhanthony 發表於 2018-4-10 10:18

其實如果把顯示器調校正確和凖確之後係絕不需要用其他模式去欣賞某一種片源的.最多只需跟據你看訊源的環 ...

lawterry兄

{:1_326:}{:1_326:} {:1_326:}

cl30 發表於 2018-4-10 14:24

大師功徳無量,多謝分享{:8_387:}{:8_387:}{:8_387:}

ctmctm2012 發表於 2018-4-10 16:16

{:6_193:} {:6_193:}

Benlu 發表於 2018-4-10 18:09

睇完Terry兄嘅調試方法,即刻試下自己部C7, 效果立杆見影,Thx{:8_387:}

fm31331 發表於 2018-4-10 18:44

Benlu 發表於 2018-4-10 18:09
睇完Terry兄嘅調試方法,即刻試下自己部C7, 效果立杆見影,Thx

顏色準確性大增{:6_176:} ,而且睇戲時電影感明顯提高。

sharkpigyu 發表於 2018-4-10 19:13

睇多次葉問3 本身套戲用了懷舊嘅色調 之前睇碟梗係覺得怪怪甘啲色{:1_332:} 感覺上同係戲院睇好似差啲甘 自從用左fm31331師兄分享嘅數據之後 終於有返我睇戲院嘅感覺{:1_328:} 真心多謝Terry兄和fm31331兄{:8_387:}

題外話: 葉問3音效真係唔差 張震踢落譚耀文個腳嘅低音 簡直「太監騎馬」{:1_328:} 泰臣嘅拳拳到肉 打曬心口甘{:8_392:} 我突然間係度唸 如果係coma兄屋企睇 我會唔會抖唔到氣呢?{:8_369:}

lawterry 發表於 2018-4-10 19:34

sharkpigyu 發表於 2018-4-10 19:13
睇多次葉問3 本身套戲用了懷舊嘅色調 之前睇碟梗係覺得怪怪甘啲色 感覺上同係戲院睇好似差啲甘 自 ...

先多謝師兄.如以後想再進一步改善.應該要作一次獨立調校先正确.因每部機就算同一model.內裡也有分別.視頻顯示器獨立調校正確比起買一條hi-end 線材更有價值和效果.{:1_333:}{:1_328:}

toms110 發表於 2018-4-10 20:11

其實如果把顯示器調校正確和凖確之後係絕不需要用其他模式去欣賞某一種片源的.最多只需跟據你看訊源的環 ...

係咪應該教4個?一個熄燈、一個開燈睇 (再分埋有無HDR)

sharkpigyu 發表於 2018-4-10 20:34

lawterry 發表於 2018-4-10 19:34
先多謝師兄.如以後想再進一步改善.應該要作一次獨立調校先正确.因每部機就算同一model.內裡也有分別.視頻 ...

唔知Terry兄有無時間可以光臨寒舍替小弟電視調教一下呢?{:8_386:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 調較LG oled E7P畫面編 已upload參數#30 (CAL機合帖)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。