TSZKIT0629 發表於 2018-4-14 14:08

LG OLED 55E6P 調較報告

首先要多謝Terry兄早兩晚幫忙調較小弟部LG OLED55E6P,來我家前原來已為另一位師兄調較左部樂聲牌LED TV。我部E6P都用左接近1年,打從day1開始都覺得部TV光位比較爆,色彩鮮豔又比較偏藍,對於睇開Plasma既我非常不習慣,但睇過OLED既黑色之後真係奶左野,咁啱當時房中部TV壞左,順勢便入左E6P!好了…轉入正題吧!
Terry兄架設好器材後,先為部E6P驗下身先喇,結果是發覺偏色都比較嚴重,偏藍色都幾多下,知道病徵後Terry兄便開始調較畫面,先來個黑白對比調較,之後便為每隻顏色細執亮度飽和度色準,大致上SDR和HDR這兩部份調較都係差不多流程,而經過TERRY兄反覆調較後兩者在數據上終於達到標準。好了…先睇下調較後既TBB台既表現,爆光位正常返哂,人既膚色好自然,色彩鮮豔得黎又唔過火係無哂味精感。再來重頭戲~測試下4K HDR既表現喇…先來個大家都睇過唔小次既LG OLED DEMO片,一睇我心裡面都嘩左一聲,國王身上件盔甲,d金屬感原來可以咁立體靚到呢…而佢身後既暗位都好清楚見到層次,再黎就係d黑和白色象棋,係非常有質感,再黎係試SONY燒玻璃既DEMO,係完全表現到玻璃既通透質感,D玻璃反光位靚到O哂咀,我真係睇到流哂眼淚…感動ing,試完Demo緊係要試電影喇,(LUCY)這套片都返睇左好幾次都好熟了,呢次睇返係見到好多暗位表現到係有深度感既層次,同高光位形成好強烈既對比,而色彩係比調較前更豐富色域更寛廣,跟住試(捍戰太平洋),呢套片比Lucy既對比來得更強烈,高光位超暗位色彩全部都表現得更誇張,但又不失細節果下先正,HDR既威力充分表達到出來。試到呢度都差不多3個小時。而在調較過程中,關於調較既問題,Terry兄都好細心講解比我聽,真係學左好多野,Terry兄真係十分好人!

總結:TV經調較完後,分別可以非常大,效果比升級HIEND電源線和HDMI線更明顯,而調較後既成果小弟就十分滿意。下面d相係用我部垃圾手機加腳架影既,所以效果不能反影真實,只供參考。
如有錯漏請Terry兄代為更正一下
Thank you so much!958973

TSZKIT0629 發表於 2018-4-14 14:30

相片上傳時有部份亂左位置,請留意調較後高光位係無咁爆而暗位細節反而更出

akira11092 發表於 2018-4-14 15:15

唔緊要, 反正分別唔太大

poonmh 發表於 2018-4-14 15:26

可否分享一下調較的參數?

lawterry 發表於 2018-4-14 15:35

又有請LUCY 姐出場.當然用手機映係完全反映不到4k HDR 的效果

pac 發表於 2018-4-14 15:52

{:6_193:} terry 兄又一善舉

thomasng 發表於 2018-4-14 17:22

看HDR時字幕會否過亮

小小Pat 發表於 2018-4-14 18:13

pac 發表於 2018-4-14 15:52
terry 兄又一善舉

我覺得係壯舉,Tterry大師呢個幾星期調咗 畫面嘅數量我相信係好多人 幾個月 加埋嘅數目!{:1_326:}{:1_326:}{:1_326:}

TSZKIT0629 發表於 2018-4-14 18:35

lawterry 發表於 2018-4-14 15:35
又有請LUCY 姐出場.當然用手機映係完全反映不到4k HDR 的效果

Lucy呢排仲忙過小鳳姐{:6_134:}

TSZKIT0629 發表於 2018-4-14 18:50

poonmh 發表於 2018-4-14 15:26
可否分享一下調較的參數?

正如Terry兄所講,每部電視係需要獨立調較才會出到正確色準既。我睇返在網上尋找到E6P的設定同現在調較好的設定對比,完全是2回事。所以真係不好意思了師兄{:8_387:}
頁: [1] 2
查看完整版本: LG OLED 55E6P 調較報告

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。