ac388 發表於 2018-7-14 11:03

除了Sharp 那部8K tv, 現在有機用2.2 嗎 ?

avman321 發表於 2018-7-14 11:15

ac388 發表於 2018-7-14 11:03
除了Sharp 那部8K tv, 現在有機用2.2 嗎 ?

多謝師兄的分享?今其他的周边器材即是都未完全ready{:1_253:}

kelvinsin 發表於 2018-7-31 07:57

我發現魔獸同時有兩款8k版,一個系光纤另一個傳統扁平版。客服同我講兩條差唔多同一時間推出,但點解好似黎處只有睇到人推薦光纤版?
咁如果2m-3m長度大家推薦邊嘅版本?唔睇價錢,只論聲話。

leungchong 發表於 2018-8-12 02:19

johnsonmak 發表於 2018-7-11 10:41
請問呢條8K線同rainbow fish 2.0,邊條比較好?

小弟都想知, 有無師兄比較過?

AAA1 發表於 2018-8-12 03:02

當初在其他thread已講過8k版光釺畫質好少少,聲音就一定扁線好,畫質扁線有味精。
ARC support 已是很舊的hdmi版本,不用再討論
又現在很多器材強調2.2只是hdcp
Hdmi 2.1的機未出,色域及bandwidth大增一倍多,現在買新機到年尾變垃圾。

hkfnman 發表於 2018-8-12 10:41

我都買咗一條魔獸,8K光纖線,主要因為,喺呢一度的所兄,你哋畀佢嘅口碑幾好,
而且佢嘅價錢,仲要平過其他牌子嘅,2.0線,
其他牌子2.0線,亦都冇壓倒性嘅口碑。
所以我認為佢性價比高,買返嚟,換落去投影機度,12米長,即時將之前嗰條1.4完全KO。
所有4K,HDR,乜乜物物完全可以順利通過。

重一次遇買左4條 窮人恩物 Zeskit 2.0
係之前另一個帖文嘅師兄推介。

kkluk6 發表於 2018-8-12 18:13

hkfnman 發表於 2018-8-12 10:41
我都買咗一條魔獸,八區光纖x,主要因為,喺呢一度c兄你哋畀佢嘅口碑幾好而且佢嘅價錢,仲要平過其他牌子嘅 ...

星期五到兩條8k光纖,煲了幾個鐘,光暗和顏色和開博爾2.0條差不多,但黑位明顯無咁灰,對比強D,再用一排再AB比效多一次,

AAA1 發表於 2018-8-12 19:48

看來你要少心比較,頭貼住電視,你的K牌2.0是差過新的很多

kelvinsin 發表於 2018-8-12 20:04

AAA1 發表於 2018-8-12 19:48
看來你要少心比較,頭貼住電視,你的K牌2.0是差過新的很多

何以見得?

kkluk6 發表於 2018-8-12 21:19

kelvinsin 發表於 2018-8-12 20:04
何以見得?

我已經睇大娛樂家4K各3次大約15分鐘,22世紀殺人網絡4K又各15分鐘,悍戰太平洋2,4K又各15分鐘,坐在電視機前面大約4,5呎到,煲了條線大約5,6個鐘,我比效開博爾T2.0條線差魔獣8K小小,雜訊衹小了小小,顔色唔覺相差太遠,不過對比和黑位就魔獸就好好多,黑位不會是灰黑,可能條線要煲多D時間才能發揮。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 世界第一條hdmi 2.1 8k光纤

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。