matt88p 發表於 2018-2-22 21:20

wil-wil 發表於 2018-2-22 16:14
其實點揀 Amp 呢個問題絕對可以無限申延落去 ... 簡單以入門角度,先唔講 budget 有幾多預算,其實可從以 ...

超級有心機嘅耐性 + 分析,多謝wil總無私分享!!

"唔好咁快判套器材死罪,感覺一定係部機入門野唔夠靚聲,於是乎跟住就升級上去,咁樣係機玩你唔係你玩機!!"

呢句嘢認同到不得了,有好多人真係未發揮好自己套器材,就盲目係咁要升級,以為就可以發揮到最好,點知永無止境升極都唔滿意,搞到最後原來發覺根本連位都未擺好!!

wil-wil 發表於 2018-2-23 12:54

matt88p 發表於 2018-2-22 21:20
超級有心機嘅耐性 + 分析,多謝wil總無私分享!!

"唔好咁快判套器材死罪,感覺一定係部機入門野唔夠靚 ...
客氣!! 的確!! 呢幾年見太多入門發燒級嘅情況,器材個個頂班到 {:6_168:} ,但喇叭擺位錯嘅有、部 Amp 連 autocal 都無嘅有、自覺 autocal 唔準要自己調校又錯嘅有、就連駁錯線調錯數值/選項搞錯嘅有 ... 總知好基本未做得到,就神仙都難變!!! 其實多年前我係網上搵黎好多基本知識分享過係 "入門小知識" 區,有啲概念野其實無乜太大變動 ... 不過明白現在大家都好忙,小睇文字!!所以我地都傾緊今年盡量拍啲片比大家,希望咁會幫到理解深啲,或者搞啲入門活動並拍片記錄返,咁可以由啲專家或品牌技術人員講解返,好似威廉 Sir 咁形式幫大家更清楚個別品牌型號嘅調控!!!

wil-wil 發表於 2018-2-23 13:04

chowyu28 發表於 2018-2-22 18:05
真心感謝c兄超超超有心的解釋! 解決左我心里好多諗法!

我知下一步點做了,就係走去試聽!

好好享受影音、好好玩好你嘅影音器材,Post76 今年會盡力透過影片、活動體驗、家訪試玩等方法,協助所有對影有有興趣有要求的版友!!! 謝謝支持!!

chowyu28 發表於 2018-2-24 03:00

wil-wil 發表於 2018-2-23 13:04
好好享受影音、好好玩好你嘅影音器材,Post76 今年會盡力透過影片、活動體驗、家訪試玩等方法,協助所有 ...

多謝有Post 76這個平台然後再多謝各位師兄的回覆! 我絕對唔係器材先決,因為我無能力{:1_338:}

我會爬多d post, 慢慢享受和體驗影音的過程!
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 求意見! 英國Mission Lx2定Qx2好呢?另問入門amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。