tkw67 發表於 2018-2-22 09:52

入門Denon2400或者1400都唔錯

matt88p 發表於 2018-2-22 10:00

Amp $3000{:1_342:}{:1_332:}

wil-wil 發表於 2018-2-22 10:15

chowyu28 發表於 2018-2-22 05:03
爬完文4400確實係正,但太貴了,上頭批唔到咁多budget, 可惜

預算得3千內咋,有冇其他建議 ...

其實 X2400H 性價比都好高,可考慮下!! 三千多啲啲 X1400H 都抵玩,研研!!

chowyu28 發表於 2018-2-22 14:43

tkw67 發表於 2018-2-22 09:52
入門Denon2400或者1400都唔錯

爬左文,兩部都唔錯丫!但唔係好識這兩個型號相差d乜東東?

chowyu28 發表於 2018-2-22 14:44

matt88p 發表於 2018-2-22 10:00
Amp $3000

4400確實無得輸 我而家向Denon 的低階版進發,研究研究

chowyu28 發表於 2018-2-22 14:46

wil-wil 發表於 2018-2-22 10:15
其實 X2400H 性價比都好高,可考慮下!! 三千多啲啲 X1400H 都抵玩,研研!!

謝謝c兄推薦! 其實兩者分別係邊? amp 方面我應該以咩方向去分別佢地既級數? 例如某d spec咁

patrickcw 發表於 2018-2-22 15:08

謝謝c兄推薦! 其實兩者分別係邊? amp 方面我應該以咩方向去分別佢地既級數? 例如某d spec咁

好唔好力睇輸出 eg. Power Output (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% 2ch Drive)
不過入門級有D取巧, 用高D失真率去度(0.08%), 正路應該用0.05%, 以前D AMP甚至用0.02%{:1_333:}

chowyu28 發表於 2018-2-22 16:05

patrickcw 發表於 2018-2-22 15:08
好唔好力睇輸出 eg. Power Output (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% 2ch Drive)
不過入門級有D取巧, 用高D ...

謝謝c兄。哈哈,每一個字都識,但加埋一齊就唔知係咩,要慢慢研究。
如果去音響鋪試amp其實會唔會唔係咁好意思呢

wil-wil 發表於 2018-2-22 16:14

其實點揀 Amp 呢個問題絕對可以無限申延落去 ... 簡單以入門角度,先唔講 budget 有幾多預算,其實可從以下五點去考慮:

1) 自己是否初次建構家庭影院?
2) 自己嘅聆聽空間大細及想玩幾多隻喇叭? (記住多喇叭唔一定好聲)
3) 自己聽歌、睇戲習性、比例如何?
4) 部 Amp 會唔會當影視娛樂中心,盡量乜野都會駁上去?
5) 最緊要親身體驗,耳聽為實、眼睇為証,唔好我話好、親戚朋友話好、網友話好就買!!

就第一點:
如果係初次建構家庭影院,我假設係一位幾新嘅新手,AV Amp 唔建議買咁貴先。一來 AV Amp 大體上年年有新野出,二來可能仲未好明確知到自己口味,第時轉玩其他品牌型號唔洗咁肉赤!!

就第二點:
大細空間及想玩幾多隻喇叭最直接影響玩乜野級數嘅 AV Amp,因為想玩 9.1/7.1.2 或者地方較寬敞,理論上就要留意輸出功率等,所以地方大而又有能力玩多幾隻喇叭的話,就要轉而考慮中階機型號。

就第三點:
呢個理論上用作考慮什麼 AV Amp 品牌特性,因為其實每個品牌都有自家強項,所以一路都有人會話 Denon 機出黎嘅聲較埋身及強而有力;marantz 就音樂感強,睇演唱會或音樂性節目嘅音色完全表露無遺;Yamaha 嘅 DSP 模擬效果非常利害,可以帶領觀眾完全致身於某類場景之內;Pioneer 就分析力奇高,高中頻段出來效果都清脆利落;Onkyo 就樣樣表現都做到好平衡,屬一部中庸嘅 AV Amp ... 不過今日科技嘅進步,其實各廠商做出黎嘅 AV Amp 以同級數黎講,技術與聲底差別相對接近好多!!! 如果熟手嘅師兄,係其他器材/線材配對上及調校上落下功夫,係一部 AV Amp 做出適合自己聽歌、睇戲習性其實亦不難。

就第四點:
如果多野要駁上部 AV Amp,做到影視娛樂中央控制或聲畫升頻等效果,就要留意需要多少 HDMI 輸入/輸出、無線/有線網絡支援情況,甚或其他第三方音樂平台支援等。

就第五點:
要再講落去,仲有好多野要留意,但簡單講 Spec 係死的、我地講乜都假,盡量爭取機會多試多體驗,因為最終長時間對住部 Amp 嘅係自己,自己岩聽最緊要,而且聽得多就會知到乜野叫好野、多問多扒文 或 多出席 76 嘅活動都有機會學到啲野 ...

最後部機買左返黎如果搞極都唔好,唔岩自己口味都好,唔好咁快判套器材死罪,感覺一定係部機入門野唔夠靚聲,於是乎跟住就升級上去,咁樣係機玩你唔係你玩機!! 見太多情况最後升級到旗艦機都係話部機唔得,仲竟然结論系個品牌呢季機差。其實有時係最基本功都未做好 (見過 autocal 都無或擺支咪都擺錯),咁部機潛能點會發揮到出來。亦真係聽過一啲用心玩嘅師兄,將一部入門機做到中高檔嘅效果,當然佢係器材配對、線材、調校、環境等落左好多功夫,完全玩盡部機潛能!!! 希望咁長氣嘅癈話都可以幫到少少。

回應返 2400 與 1400 其實表現上分別唔回太明顯,只係輸出功率及 HDMI 輸入/輸出數量上一點點分別!!

chowyu28 發表於 2018-2-22 18:05

wil-wil 發表於 2018-2-22 16:14
其實點解 Amp 呢個問題絕對可以無限申延落去 ... 簡單以入門角度,先唔講 budget 有幾多預算,其實可從以 ...

真心感謝c兄超超超有心的解釋! 解決左我心里好多諗法!

我知下一步點做了,就係走去試聽!

thanks so much {:1_326:}{:1_326:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 求意見! 英國Mission Lx2定Qx2好呢?另問入門amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。