richardbiu 發表於 2018-2-13 09:20

nippon 發表於 2018-2-13 08:57
50"同65"始終有區别,用電量一定不同,唔到型號電路板都係check清楚確定才好!希望師兄可好平整到,始終呢部 ...

謝謝nippon兄.

camseries 發表於 2018-2-13 10:28

richardbiu 發表於 2018-2-13 08:32
謝謝師兄, 我昨天call了信興上來整, 看看師傅報價如何先, 另外看了師兄的淘寶, 我見電源板是給65"型號用, ...

萬能既逃寶慢慢搵一定有……亦可以寄板比佢修理!{:1_249:}

richardbiu 發表於 2018-2-13 10:31

camseries 發表於 2018-2-13 10:28
萬能既逃寶慢慢搵一定有……亦可以寄板比佢修理!

謝謝camseries兄指引.

richardbiu 發表於 2018-3-27 18:10

謝謝各位師兄指點, 小弟部機前排已維修好送回來, 在這裏打返個小報告, 希望可以幫到有需要朋友, 小弟部plasma機無畫面出7紅, 咁可能機舊, 電話中信興師父都遊說我買過部新機, 唔好整, 好大機會無零件, 但我未有心水, 所以都係平平地整左佢, 用住先, 之後師父帶埋parts上過來, 換過都唔得, 只有送回廠攪, 回廠之後報返係壞了一塊"SC板"(無記錯的話), 整好送返來總共約二千五六. 期間約時間送回來就不太順利, 可能信興近來攪緊清貨特價, 夾了三四次, 之後三四個禮拜送回來, 因工作關係, 收機, 送回來我都沒有在場, 要交托老人家, 收機時有係單上註明面板上有污積, 花痕, 咁污漬當然會有少少, 但我好肯定無花痕, 送回來後十分多污漬, 我試過機一齊正常就算, 過多幾日較得閒就做清潔, 清潔完後初初都無為意, 後來坐到比較近看時, 一到深色/黑色位發覺有一條接近垂直淺淺的花痕, 長約十至二十cm, 雖然我不在場做交收都預左, 但都估唔到中頭奬, 好在花痕淺, 正常看電視距離都不會看出來, 希望大家做維修時小心留意.

vincent369 發表於 2018-4-8 19:46

同裝修一樣最好現場睇住...
頁: 1 [2]
查看完整版本: 有無師兄近來有維修VT系列電視

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。