alanadc23 發表於 2018-2-19 02:15

MDLP 發表於 2018-2-19 02:46

關 dynamic eq

Yes 關 dynamic eq

MDLP 發表於 2018-2-19 03:00

下次cal時
支咪要放到左右正中對襯
當然L/R喇叭先要本身擺位左右對襯
例如今次你cal出嚟係 L:2.13/R:2.16
你就應該將支咪向右移直至結果達至L/R都2.14或2.15
中置可以的話盡量拉前
最理想是L/C/R喇叭實際及cal出嚟都一樣距離
不過明白好多時中置無辦法

https://post76.hk/data/attachment/forum/201802/18/224736gvmv7v00iva077pv.jpg

MDLP 發表於 2018-2-19 03:03

參考吓呢位師兄擺位擺得好所cal出嚟嘅結果
當然做得到唔代表一定好聲
亦都唔好問點解要咁做
淨玩AV唔玩2ch嘅C-Hing唔會明

https://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=272597&pid=4210873&fromuid=20193

hohodog900 發表於 2018-2-19 09:29

MDLP 發表於 2018-2-19 01:16
建議改用
LFE IN (bypass個crossover不過唔重要)
AVR12

搭單問一句,我一直都喺插Line in,未試過插LFE in,請問師兄Line in 同LFE in 分別在那?仲有喺校好phase先再auto cal定喺cal好咗先慢慢校phase呢?謝謝!

MDLP 發表於 2018-2-19 10:29

hohodog900 發表於 2018-2-19 09:29
搭單問一句,我一直都喺插Line in,未試過插LFE in,請問師兄Line in 同LFE in 分別在那?仲有喺校好phas ...

款款SUB仔分別都有了少少唔同
最基本插LFE會唔經crossover功能
而有THX的話連phase甚至vol level都唔經
即係問話插LFE的話(睇說明書)
Xover甚至phase及最誇張連sub仔level都失效

MDLP 發表於 2018-2-19 10:31

搭單問一句,我一直都喺插Line in,未試過插LFE in,請問師兄Line in 同LFE in 分別在那?仲有喺校好phas ...

一定係autocal再看須要再微調phase

y044a31 發表於 2018-2-19 10:37

關 dynamic eq

謝謝c 兄指教

MDLP 發表於 2018-2-19 12:16

叫得做LFE就一定係比AV用
所以Bypass個Xover/phase做法都好合理
例如AVR又分80Hz但sub仔又分80Hz
個Resultant Xover就一定少於80Hz一半咁濟
Variable phase其實係個time delay(180度大约16ms)
完全係距同時間関系
所以好人話Autocal完sub仔距離唔準就係咁解
Delay咗16ms人耳係咪聽唔唔出?
係!如果高音同係低音低差16ms都未必聽到
但兩隻相同頻率相同音壓喇叭
在空氣中互相重叠或抵消就一定聽到
正如人眼未必分到电視或燈光50/60Hz
但Vcam用50P去影60Hz室內光
式用60P去影50Hz电視
會閃吓閃吓就係咁樣一樣原理

y044a31 發表於 2018-2-19 15:52

MDLP 發表於 2018-2-19 02:46
Yes 關 dynamic eq

玩左一個下午
由頭做多次收音
機背跟c 兄設定
關了 dynamic eq,中置同前置都係做唔到同一 level
Sub distances   我只能發覺到 6-7 M 這個數係大聲
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21
查看完整版本: 請教速度快有層次十仔 , 有咩推介 ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。