Parsonyip 發表於 2017-12-26 12:22

最簡單家庭唱K設備請教

家中老人家想班老友上黎可以唱下卡拉OK開心下,請問最簡單係咪要買卡拉OK AMP+ 喇叭 + DVD PLAYER 就可以? 麻煩大家指教一下,謝謝{:6_140:}

tigermanip 發表於 2017-12-26 13:01

要好聲, 可以用DVD/KARAOKE PLAYER, 用個有EFFECT 既MIXER, 2CH PA AMP, 用PA SPEAKER... 唱過之後你唔會再去KARAOKE.

tigermanip 發表於 2017-12-26 13:05

給你參考:
- Taobao Karaoke Player
- Yamaha MG10XU (約$2500)
- CROWN XLS1500 (約$3000+)
- QSC E10 / JBL PRX412M (約6-7K/對)

低音唔夠, 可加一隻家用既SUB仔旁一旁...

Parsonyip 發表於 2017-12-26 13:31

唔該晒tiger兄先{:6_128:}不過我怕對老人家黎講會複雜左D,請問有無D方法會簡單D?聲我諗都唔需要太好,一班老友記我諗都係志在唱下{:1_262:}

orochicy 發表於 2017-12-26 13:37

師兄可以嘗試txxbax 嘅HDMI出入混音器+K歌播放器

tigermanip 發表於 2017-12-26 13:48

若果簡單D, 可以試下你所講既K AMP (BMB/MARANTZ果類) + K SPEAKER, 技術上係WORK既, 不過我都試過幫朋友揀呢個級數, 我擔心你家人之後嫌佢嘈, 唱兩唱就想熄機.

Marantz 最近有套俾K用既前後級, 有DSP, 應該好聲D, 不過都係唔岩我心水(有D NEWXY 級數), 你可以去 "友情" 聽下, 有間房仔SET 左.

orochicy 發表於 2017-12-26 14:27

我自己就用雷X K歌播放器,有iPad App,setting好簡單,輸出聲畫HDMI比HDMI混音器,混音器再出HDMI俾AV Amp;話筒就用無線果隻接收器出6.3mm頭去混音器。點歌、切歌、升降key、打分操作體驗同KTV差唔多,當然,淨係使用睇戲套喇叭,所以聲壓等效果當然唔會拍得上專業KTV設備,但無聊時叫兩聲都幾舒暢{:1_340:}

tigermanip 發表於 2017-12-26 15:04

orochicy 發表於 2017-12-26 14:27
我自己就用雷X K歌播放器,有iPad App,setting好簡單,輸出聲畫HDMI比HDMI混音器,混音器再出HDMI俾AV Amp ...

可以呀, 簡簡單單都可以玩住先, 不過AV用既喇叭就唔好叫咁大聲, 有燒喇叭風險, ENJOY!

orochicy 發表於 2017-12-26 15:53

tigermanip 發表於 2017-12-26 15:04
可以呀, 簡簡單單都可以玩住先, 不過AV用既喇叭就唔好叫咁大聲, 有燒喇叭風險, ENJOY! ...

本身混音器+無線mic接收器可以控制音量,防止爆喇叭,同埋我本身用美國AV喇叭,開60-70度都OK嘅,日本歐洲果啲就真係要好小心喇。啲歌大部分都係啲柔情歌抒發下感情姐,唔係勁爆果啲{:8_394:}

阿風 發表於 2017-12-26 16:03

tigermanip 發表於 2017-12-26 13:48
Marantz 最近有套俾K用既前後級, 有DSP, 應該好聲D, 不過都係唔岩我心水(有D NEWXY 級數), 你可以去 "友情" 聽下, 有間房仔SET 左

想問係唔係 6 樓果間?

另外師兄的意思係佢仲差過 Nxxway 或者都係差唔多咁差?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 最簡單家庭唱K設備請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。