tigermanip 發表於 2017-12-26 16:45

阿風 發表於 2017-12-26 16:03
想問係唔係 6 樓果間?

另外師兄的意思係佢仲差過 Nxxway 或者都係差唔多咁差? ...

唔記得邊層 (應該係10樓或以下的), 當日去試佢都係播緊隻泳兒演唱會, 聽到D聲己經唔想拿枝咪試, 可能關對佢對KARAOKE SPEAKER事.
我諗同NXXWAY有得FIGHT... 好都唔得幾多...

tigermanip 發表於 2017-12-26 16:49

BTW, 有朋友都試過Taobao 果D KARAOKE套裝, 有無線咪套裝(2枝), K AMP, RMB6XXX, 後級都夠大聲, 不過無乜分析力, 所有音樂同人聲炒埋一碟,, 小小提醒.

tigermanip 發表於 2017-12-26 16:54

orochicy 發表於 2017-12-26 15:53
本身混音器+無線mic接收器可以控制音量,防止爆喇叭,同埋我本身用美國AV喇叭,開60-70度都OK嘅,日本歐 ...

對, 喺佢燒之前就唔可以再嗌...

orochicy 發表於 2017-12-26 17:20

tigermanip 發表於 2017-12-26 16:49
BTW, 有朋友都試過Taobao 果D KARAOKE套裝, 有無線咪套裝(2枝), K AMP, RMB6XXX, 後級都夠大聲, 不過無乜分 ...

其實可以買有源果啲專門OK用嘅喇叭,整兩隻都係5000蚊左右連Amp都唔駛買,200-400呎空間夠曬。解析力同聲壓都可以滿足一般屋企用。唔好唸住同KTV比,佢地果啲聲壓一出來,屋企冇做專業隔音+住宅區,唔駛五分鐘隔離鄰舍一定投訴你{:9_429:}

apple11g 發表於 2017-12-27 12:02

途訊 卡拉ok 無線咪, 手機卡拉okApp,畫面去電視,最簡單超平

orochicy 發表於 2017-12-27 21:02

apple11g 發表於 2017-12-27 12:02
途訊 卡拉ok 無線咪, 手機卡拉okApp,畫面去電視,最簡單超平

App啲歌麻麻地,有時候lug得好犀利~ 但不失為一種平價解決方法

阿風 發表於 2017-12-28 11:52

tigermanip 發表於 2017-12-26 16:45
唔記得邊層 (應該係10樓或以下的), 當日去試佢都係播緊隻泳兒演唱會, 聽到D聲己經唔想拿枝咪試, 可能關對 ...

正路佢應該駁番 Marantz 果套卡拉 ok 喇叭, 如果同 Nxxway 差唔多又真係.....

師兄有咩推介?

tigermanip 發表於 2017-12-28 14:46

阿風 發表於 2017-12-28 11:52
正路佢應該駁番 Marantz 果套卡拉 ok 喇叭, 如果同 Nxxway 差唔多又真係.....

師兄有咩推介? ...

我就選擇了mixer + pa amp + pa speaker:
- Taobao Karaoke Player
- Yamaha MG10XU
- CROWN XLS1500 (二手)
- QSC E10
- Beyerdynamic TGV50D

本身個E10係唔夠LOW的, 我加左一隻將近退役既 8" 底音旁住, 接MIXER既MONITOR OUT, 可調低音多少.
好正!

galleryng 發表於 2017-12-30 12:24

tigermanip 發表於 2017-12-28 14:46
我就選擇了mixer + pa amp + pa speaker:
- Taobao Karaoke Player
- Yamaha MG10XU

Taobao邊隻Karaoke Player?

係唔係可以駁上雲端update果隻?

tigermanip 發表於 2017-12-30 13:28

galleryng 發表於 2017-12-30 12:24
Taobao邊隻Karaoke Player?

係唔係可以駁上雲端update果隻?

可以update, 找威斯汀
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 最簡單家庭唱K設備請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。